Anders Wällhed

Anders Wällhed

Samlat minnen om sin tid med Kent Andersson

 

På Lindelöws Bokförlag skriver Anders Wällhed ett förord, till sin kollega och vän Ola Magnell, i boken Ord och inga visor: låtlyrik 1973-2013.

Författaren. Anders Wällhed är författare till 19 böcker, både prosa och poesi. Han räknas som den svenska sjömansvisans förnyare och är hedrad med en författarplatta vid Parapeten i Helsingborg och en staty av hans uppdiktade fiktive visfigur ”Stigbergs-Lasse”, som står placerad i Gathenhielmska reservatet i Göteborg. Han är också hedrad med Svenska Publishingpriset 2007, för ”Den tidlöse sjöräddaren”, bästa svenska bok alla kategorier.

Dramatiker. Anders Wällhed har också skrivit många scenpjäser och inte minst ett stort antal revyer. Skapade revyhistoria tillsammans med Kent Andersson på Teater Aftonstjärnan i Göteborg under 8 år. De båda kom att samarbeta i drygt trettio år fram till Kent Anderssons död. Och nu ger han ut en biografi om Kent Andersson.

Regissör. Genom åren har han också regisserat över 100 uppsättningar, fördelade på teaterscener, radioteater, film och teve. Utbildad till regissör på Dramatiska Institutet i Stockholm.

Radioröst. Han är dessutom en välkänd radioröst på Sveriges Radios kulturredaktion, under 30 år.

FOTO: KENNETH KLING

 

Jag söker en människa (biografi): Det är snart tio år sedan Kent Andersson gick bort. Många minns honom, både publik och kollegor. Här tecknas ett porträtt av honom.