Evert Taube

Evert Taube

Trubadur, konstnär och författare

Axel Evert Taube föddes i Göteborg 1890. Han var fjärde barnet till överlotsen Carl-Gunnar Taube på Vinga fyr och hans maka Julia Sofia Jakobsdotter. Sin uppväxt hade han på Vinga i Göteborgs skärgård. Ett par år som tonåring var han konstelev, i Göteborg och i Stockholm. Sedan gick han 1908 till sjöss och bosatte sig fem år i Argentina. Om detta berättar han i samlingen Förtrollningens problem. Senare delen av hans liv, som trubadur, resorna till Frankrike och Italien, livet med Astri, uppträdanden på Skansen, det är välkänt för många. Han föddes 1890, och avled 1976 då 86 år gammal, som en av våra allra mest folkkära visdiktare.

Foto från Taubearkivet: Evert Taube på pampas i Argentina, 1912.

Ur Claes Hylingers förord till Förtrollningens problem: "Taube skrev aldrig någon självbiografi. Hans 'självbiografi' ligger utspridd i ett tjugotal prosaböcker och några hundra visor och dikter. Konsten att fånga en läsare kunde han från början."

Förtrollningens problem (noveller): Som ung skrev Evert Taube mycket och gav också tidigt ut prosaböcker. Många berättelser förebådar hans rika liv som trubadur, konstnär och författare.