Synnøve Søe

Synnøve Søe

Kompromisslös författare på barnets sida

Synnøve Søe har tidigare kommit ut med en översatt roman i Sverige. Då hette boken Färs (Forum) och året var 1990. Den väckte en hel del uppmärksamhet eftersom ett barn, där de båda föräldrarna var engagerade i 68-vänstern, berättade och beskrev känslor av svek och utanförskap. Känslor som drabbade ett barn i den fria kärlekens namn. 

I samband med utgivningen av Färs fick författaren ett långt brev från Astrid Lindgren som hade fångats av berättelsen och kände för det utsatta barnets situation. Astrid Lindgren skrev bland annat i brevet: "Synnøve, nu vet du att du alltid har en mamma i Sverige!". 

Synnøve Søe, född 1962, återkommer med full kraft i sin sjätte roman Pojken på stegen, också detta en berättelse om ett utsatt barn. Men sveken och utanförskapet beror denna gång på en helt annan social situation.

Själv har författaren nu ett barn, bor på Bornholm, är utbildad journalist och har varit programledare för pratshower i TV Danmark och TV3.

 

Pojken på stegen (roman): Synnøve Søe ges ut i Sverige igen. Hon står även denna gång kompromisslöst på barnets sida. Romanen handlar om Peter som femåring och som vuxen.