Matti Rönkä

Matti Rönkä

Den enda finska författare som fått Glasnyckeln

Matti Rönkä växte upp i norra Karelen, nära den ryska gränsen, på den finska sidan. Senare utbildade han sig i Helsingfors till journalist och har arbetat både på tidningar, radio och tv. Nu är han ett av den statliga televisionen YLE:s nyhetsankare och succéförfattare till kriminalserien om byggentrepenören Viktor Kärppä. 

Som författare återvänder han till sin hembygd, efter de stora förändringarna i och med Sovjetunionens fall. Med Viktor Kärppä i huvudrollen, som inte är någon polis, har han skrivit flera böcker. För Vänner långt borta fick han priset Glasnyckeln, för bästa nordiska kriminalroman. Det är första och hittills enda gången en finsk författare fått det. Den ges ut som nummer 3 hos Lindelöws. Med en mördares ansikte är första kriminalromanen i serien. Brodern från Moskva den andra. I Sverige finns också "Med en mördares ansikte" i pocket.

Översättare är Janina Orlov, som också översatt Sofi Oksanen.

Matti Rönkä översätts och ges bland annat ut i Tyskland, Frankrike, Italien, Polen, Danmark och Norge. Och Sverige.

FÖRFATTARFOTO: MARI LÄPPERI

Med en mördares ansikte (pocket): Första thrillern i den serie som givit Matti Rönkä utmärkelsen Glasnyckeln, för bästa nordiska deckare, hittills som enda finska författare.

Brodern från Moskva (kriminalroman): Brodern Aleksej emigrerar också till det nya Europa och Helsingfors. Mycket passerar över gränserna, människor och smuggelgods.

Vänner långt borta (kriminalroman): Hittills är Matti Rönkä den enda finska författaren som fått pris för bästa nordiska deckare.