Victor Rojas

Victor Rojas

Årets invandrarförfattare, Klas de Vyldes pris 1998

Víctor Rojas är en colombiansk poet som med envishet och energi har tagit sig in i det svenska samhället. Han har publicerat flera tvåspråkiga böcker. 

Därutöver har han verkat som uttolkare av svensk poesi och även etablerat sig som berättare av latinamerikanska skrönor i småländsk förklädnad.

Så här lyder motiveringen till den litterära utmärkelse, Årets Invandrarförfattare, som han erhöll vid 1998 års bokmässa i Göteborg, Klas de Vylders pris: ”I Víctor Rojas diktning förenas exilens utsatthet med glädjen att upptäcka ett nytt hemland. Humor och colombiansk berättartradition i småländsk vardag är hans egenart”. 

Víctor Rojas växte upp i Bogotá i Colombia. Där studerade han juridik. En kort tid arbetade han som advokat. Som vänsteraktivist hamnade han i fängelse och så småningom i landsflykt i Ecudador. Därifrån hämtades han med FN:s hjälp som så kallad kvotflykting och drygt trettio år gammal kom han 1984 till Moheda i Småland.

Utan att läka mina sår (poesi): En författare från Colombia i exil, med minnen från det förflutna skriver här om ett kärleksmöte.