Gun Ninnisdotter

Gun Ninnisdotter

Underklassen skildras innifrån

Gun Ninnisdotter blev 54 år. Hon debuterade sent som författare, hon var då 43 år. Efter debutboken Spilld mjölk och röda tulpaner, som var självbiografisk, skrev hon sex romaner.  

”Gun Ninnisdotter tar de svagas parti och vill visa hur kort steget är mellan ett tillfredsställande liv och ett liv i fullständig misär”, skrev Östgöta Correspondenten. 

I Göteborgs-Posten stod det: ”Hennes känsla för hur samhället behandlar försvarslösa är väl utvecklat”. 

”Trots det hårda och utsatta som boken skildrar, innehåller den också värme och kärlek och en oerhörd kampvilja”, skrev Länstidningen Östersund. 

I Skånska Dagbladets recension stod det: ”man sträckläser”. 

Hennes sju böcker har alltid mycket vackra titlar: Spilld mjölk och röda tulpaner, Varför har livet ingen dag?, Isrosor och spisrosor, Bakgårsblues, Jorden runt streck och punkt, Kvällen är evig i nattens mörker och Fossilia.

Alla hennes böcker går fortfarande att få tag i hos bokförlaget.

Bakgårdsblues (roman): Bakgårdsblues är en både kraftfull och romantisk roman om intensiva möten. Gun Ninnisdotters fjärde bok.

Fossilia (roman): Detta kom att bli Gun Ninnisdotters sista bok, hennes sjunde. Hon för oss med känslig penna mycket nära de allra minsta och mest utsatta.

Isrosor och spisrosor (roman): Detta är första fristående delen i trilogin som bygger på Gun Ninnisdotters familjhistoria.

Jorden runt, streck och punkt (roman): Romanen är en kärleksfull och träffsäker roman, Gun Ninnisdotters femte bok sedan succédebuten "Spilld mjölk och röda tulpaner" från 1990.

Kvällen är evig i nattens mörker (roman): Men en dag händer det som vi alla är så rädda för ... Den trygga tillvaron rämnar. Detta är Gun Ninnisdotters sjätte bok.

Spilld mjölk och röda tulpaner (självbiografi): Detta är den första boken om incest, självupplevt, den kom ut redan 1990. Sedan under 90-talet fullbordade Gun Ninnisdotter sitt författarskap med sju böcker totalt.

Varför har livet ingen dag? (roman): En mor och en son som inte når fram till varandra. Svårigheterna i livet, både yttre och inre, går i arv från generation till generation.