Erik Johansson

Erik Johansson

Författaren har skrivit klassisk arbetarlitteratur

Fabriksmänniskan tog andan ur recensenterna:
"Det är en märklig debutbok av en utslagen 62-årig arbetare", skrev Sven Lindqvist i Dagens Nyheter.
"Läs den här boken. Den är svår, vacker, otäck, förfärlig - och förhoppningsvis mycket farlig", blev Bernt Rosengrens uppmaning i Aftonbladet. 

Tolv böcker gav Erik Johansson givit ut. De tre sista hos Lindelöws, plus att Fabriksmänniskan gavs ut i nytryck, i pocket, tillsammans med Bakom fabriksmurarna.

Han fick som författare fina utmärkelser: från Svenska Akademin, LO:s och Sörmlands kulturstipendier och Göteborgs Stads guldmedalj.

Erik Johansson föddes i ett statarhem i Sörmland, på Mälarö. Som tonåring och dräng flyttade Erik med familjen till ett järnbruk på fastlandet. Där började han på sågverk. 

Under arbetslösheten på 1930-talet gav sig Erik ut i livet på egen hand och tog tillfälliga påhugg hos bönder och i fabriker. Detta luffarliv längs vägarna tog honom till ett par vinterkurser på en folkhögskola i Småland. Där på kurserna blev amatörteater en av många höjdpunkter.

I slutet av 1930-talet gick Erik till sjöss, som kökspojk, på Svenska Amerika Liniens kryssningsfartyg M/S Gripsholm. När han mönstrade av för gått blev det i Göteborg. Nu var han 32 år och taog anställning på en fabrik. Han fick fru och barn och blev kvar på fabriken till förtidspensioneringen på 1970-talet. 1976 debuterade han med Fabriksmänniskan. 1978 gav han ut Bakom fabriksmurarna. 1981 blev de båda böckerna teater, i pjäsen Tok Alfred på Folkteatern i Göteborg. På Lindelöws gavs också romanerna Höstglöd och Nästa Ändstation! ut.

Med åren har flera av hans böcker blivit klassiska i svensk arbetarlitteratur. Hans gripande författaskap är vi Erik Johansson innerligt tacksamma för, som gjort en lång resa, med början i statarhemmet på Mälarö.

Erik Johansson gick bort fredagen den 7 juni 2013, i Göteborg, då var han 98 år gammal. Vi minns honom med stor värme.

FÖRFATTARFOTO: PER-ANDERS FROSTHAMMAR

Fabriksmänniskan (roman): Ett skrii, ett vråål! Han står vid en maskin, utför några enkla rörelser, och det är han som går sönder. År efter år som robotmänniska. Ett omänskligt pris.

Fabriksmänniskan x 2 (två romaner): Erik Johansson vårdar drömmen om en djupare mening i arbetslivet. När han debuterade med Fabriksmänniskanpå sjuttiotalet blev det en succé.

Höstglöd (roman): Erik Johanssons tionde bok Höstglöd handlar om vuxenmobbing bland arbetare. Och också om pensionärers sensualitet och sexualitet.

Nästa ändstation (roman): Erik Johanssons tolfte bok Nästa: Ändstation! handlar om änkeman Gabriel From som funderar mycket över livet och till sist dess slut. Samtidigt träffar han Selma.

Tok Alfred, en hjälte (biografi): Boken formar sig till en självbiografi om ett rikt liv. Boken gavs ut på Erik Johanssons 80-årsdag, den 18 juli 1994.