Roland Janson

Roland Janson

Författare och skådespelare

Roland Janson är född 1939 i Göteborg. Han började kroppsarbeta tidigt. På sjuttiotalet fick han kontakt med Folkteatern i Göteborg. Först då började han medverka i teaterpjäser och biofilmer. Hans första egenhändigt skrivna teaterpjäs var Bänken. Den har följts av ytterligare ett trettiotal pjäser, några skrivna tillsammans med Ola LindegrenBengt Bratt och Roland HedlundNackspärrarnas rike är Roland Jansons bokdebut. Den följs upp av debatt- och faktaboken Drömlotsen. I Drömlotsen finns också teaterpjäsen Bänken med i sin helhet. Efterordet i Drömlotsen är skrivet av Rasmus Andersson.

Roland Janson har samarbetat med LO-distriktet i Västsverige och de har gjort en film inför valet 2014, där en läkare från Försäkringskassan står i centrum. Den hittas på Youtube på den här länken:

http://www.youtube.com/watch?v=g2eGlXkg9X8

Nackspärrarnas rike (biografi): Många minns Roland Janson från Sällskapsresan och andra filmer. Nu har han skrivit sin egen självbiografi efter alla teaterpjäser, som Bänken och Muggen.

Drömlotsen (biografi): En rejäl utmaning mot byråkrati och översitteri. Författaren fortsätter sin tidsresa och släpper fantasins bromsar till förmån för lotsen.