Helle Helle

Helle Helle

 

En centralgestalt i ung dansk skönlitteratur

På Bok & Bibliotek 2009 mottog Helle Helle Per Olov Enquists Pris 2009, som ges till en ung författare på väg ut i Europa. Ett pris som instiftades när P O Enquist härom året fyllde 70.

För romanen Ner till hundarna blev Helle Helle nominerad till det Nordiska rådets litteraturpris 2009.

Helle Helle är född 1965, och har växt upp i färjeläget Rödby i Danmark. Hon debuterade 1993 med kortprosaboken "Eksempel på Liv" och har sedan skrivit novellsamlingarna "Rester" och "Biler og dyr", samt romanerna "Hus och hjem", "Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand", "Rødby-Puttgarden" och "Ner till hundarna".. 

På Lindelöws finns dessa böcker utgivna: Hus och hem, Föreställningen om ett okomplicerat liv med en man, Rödby-Puttgarden och Ner till hundarna.

Hennes böcker har översatts till norska, tyska, holländska, estniska, tjeckiska och svenska.

2003 blev hon för "Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand" nominerad till den danska radions romanpris och de danska kulturjournalisternas kritikerpris. För "Rödby-Puttgarden" fick hon de danska kulturjournalisternas kritikerpris - för 2005 års bästa roman.

PORTRÄTTFOTO: ROBIN SKJOLDBORG

 

Föreställningen om ett okomplicerat liv med en man (roman): Ännu har de unga samboparet inga barn i sitt förhållande. Susanne drömmer om en okomplicerad vardag. Kan hennes man Kim ge henne det?

Hus och hem (roman): Helle Helle slog igenom med Rödby-Puttgarden. I Hus och hem möter vi unga människor, några har familj, andra ännu inte. Allt utspelar sig i en småstad.

Ner till hundarna (roman): 2009 blir Helle Helle nominerad till Nordiska rådets litteraturpris för romanen Ner till hundarna. En stor kritikerkår hyllar boken och läsarna tar den till sig.

Rödby-Puttgarden (roman, inbunden): Boken Rödby-Puttgarden fick pris som bästa roman i Danmark 2005, av de danska kulturjournalisterna.

Rödby-Puttgarden (roman, pocket): Inom loppet av en vecka dör fyra personer i Rödbyhamn. Men detta händer inte i en thriller, utan detta är en vardaglig berättelse, som ändå blir just - dramatisk.