Eduardo Galeano

Eduardo Galeano

En av de riktigt stora författarna i Latinamerika

Eduardo Galeano tog i september 2010 emot Stig Dagermanpriset, då han personligen kom till Sverige. Nu har han avlidit, i april 2015. Han blev 74 år.

Som ung tecknande han karikatyrer i veckotidningar, blev kulturjournalist och chefredaktör. När han var 31 år gav han ut boken Latinamerikas öppna ådror, en modig anklagelse mot europeisk och nordamerikansk kolonialism som gjorde succé världen över. Boken tog parti för jordens fattiga och har varit en av de mest säljande böckerna i den spansktalande världen. 

1973 tvingades han fly från militärkuppen i Uruguay, till Argentina. Så kom militärerna också till makten i Argentina. Då flydde han igen. I exil i Spanien skrev han Eldens minne, tre poetiskt gestaltande böcker om den latinamerikanska kontinentens blodiga historia.

Hans intresse för fotboll är stort, detta har han samlat i boken Fotbollen - vilken historia, som kom ut i Sverige i sin senaste upplaga våren 2012. På svenska kom också Omfamningarnas bok ut, med mycket uppmärksamhet och fina recensioner. Klicka dig fram till boken här på hemsidan. Båda dessa böcker är rikt illustrerade av författaren själv.

Eduardo Galeano växte upp i en familj i Montevideo med engelskt påbrå. Han är både folkkär folkbildande författare, fanns ofta med i diskussionerna om nobelpriset. Han levde mellan 1940 och 2015.

Fotbolen - vilken historia (fakta): Fotboll är både himmel och helvete, och för författaren Eduardo Galeanos är den också ett pågående mirakel. Han berättar sportens långa historia.

Omfamningarnas bok (noveller): Eduardo Galeano är en av Latinamerikas främsta författare. Galeanos eget credo är något att lägga på minnet: "Ingen sanning är större än sökandet efter sanning."

Foto: Robert Yabeck