Mats Berggren

 

Mats Berggren

En av våra mest lästa ungdomsförfattare

Vindsröjning är Mats Berggrens andra bok på Lindelöws. En självbiografisk bok där hans drivkrafter och inspirationskällor till förrfattarskapet målas upp. Den tidigare utgivningen heter Geberation 55+. En bok om hans fars och mors historia.

Mats Berggren debuterade efter sju år på Scanias verkstadsgolv med romanen Orent ackord (1987) och hälsades av kritiken som en ny arbetarförfattare. Sedan dess har han gett ut ytterligare 17 böcker. Han har fått ABF:s, LO:s, Byggnads och Kommunals kulturstipendium.

Mats Berggren hör till Sveriges mest lästa ungdomsboksförfattare. Hans senaste tonårsroman, Onsdag kväll strax före sju (2014), tilldelades Spårhunden, Svenska Deckarakademins pris till årets bästa barn- och ungdomsdeckare. Boken innan, Jag ljuger bara på fredagar (2013), röstades fram till Stora Läsarpriset som årets bästa barn- och ungdomsbok.

Hans böcker har kommit ut i sex länder förutom Sverige – Danmark, Norge, Tyskland, Frankrike, Holland och Belgien.

Mats Berggren var också redaktör i antologin Välfärdslandet 1994, och publicerade i boken ett förord och en novell, "Tillbaka till fabriken".

FOTO: SUNE FRIDELL

Generation 55+ (roman): En av våra mest lästa ungdomsboksförfattare kommer efter snart 20 år med en vuxenroman. Som ligger nära hans eget liv.

Värfärdslandet (antologi): Mats Berggren är en av de medverkande, och han är också redaktör. Klyftor och segregation ökar i folkhemmet. Det vittnar 18 författare om på 90-talet. Vissa grupper drabbas av tyngre bördor än andra.