Ann-Charlotte Alverfors

Ann-Charlotte Alverfors

TV:serien Sparvögas skapare


Ann-Charlotte Alverfors slog igenom med ”Sparvöga”, som följdes av ”Hjärteblodet” och Snabelros”. Denna triologi visades som TV-serie 1989. 


Därefter följde romanerna ”Linneas resor”, ”Midvintersaga” och ”Stjärneklok”. Den sistnämnda även som teaterpjäs. För sin föregående roman ”Aldrig” tilldelades hon LO:s kulturpris och Martin Koch-priset. Den gavs ut 1993.

Med Barn av samma ögonblick kom Ann-Charlotte Alverfors ut på Lindelöws 2000. En bok som även finns i pocket.

Ann-Charlotte Alverfors har även skrivit filmmanus, samt dramatik för radio och TV. Som scendramatiker debuterade hon 2000 med enaktaren ”Blåklintselden” och har sedan fortsatt med denna genrer och skrivit flera pjäser.

Ann-Charlotte Alverfors medverkade också med novellen "Jag öppnar inte för någon" i antologin Välfärdslandet 1994.

I mars 2018 gick hon bort efter en lång tids sjukdom.

PORTRÄTTFOTO: TOMMY ARVIDSON

Barn av samma ögonblick (roman): Språket i romanen är bitskt och mustigt, andas poesi och humor. Och konstnären Sven Ljungberg medverkar med fem specialgjorda träsnitt.

Barn av samma ögonblick (pocket): Barn av samma ögonblick är en inträngande och dramatisk nutidsroman. Skarpt skildras minnets betydelse för en människas identitet och livskraft. Språket är bitskt och mustigt, andas poesi och humor.

Välfärdslandet (antologi): Ann-Charlotte Alverfors är en av de medverkande. Klyftor och segregation ökar i folkhemmet. Det vittnar 18 författare om på 90-talet. Vissa grupper drabbas av tyngre bördor än andra.