Kjell Eriksson

Kjell Eriksson

Prisad svensk deckarförfattare

Den upplysta stigen, var den första deckaren med Ann Lindell i huvudrollen, skriven av Kjell Eriksson. Den belönades med Svenska Deckarakademins Debutantpris 1999. Den nominerades också till "Bästa svenska kriminalroman 1999".

Kjell Eriksson fortsatte sedan, på annat förlag, att skriva med Ann Lindell i huvudrollen som kriminalinspektör. Flera har nominerats till bästa deckare när de gavs ut. Därmed är Kjell Eriksson den deckarförfattare som av Svenska Deckarakademin fått flest nomineringar i en följd. Det har hittills blivit sju stycken. Prinsessan av Burundi nådde ända fram och utsågs till Årets bästa deckare 2002. 

2012 ger han ut sin självbiografi, Simma i mörker på Ordfronts förlag. Och i den finns början på hans författarkarriär med ...

... för hans författarskap började med två romaner, Knäppgöken och Frihetsgrisen - och en deckare på Lindelöws. Vid sidan av sitt författarskap var Kjell Eriksson tidigare trädgårdsarbetare och trädgårdsmästare.

De två romanerna och den första deckaren är utgivna på Lindelöws.

PORTRÄTTFOTO: TOMMY ARVIDSON

Den upplysta stigen (kriminalroman, pocket): Den upplysta stigen blev årets deckardebut, del 1 i serien. Sedan dess har Kjell Eriksson skrivit färdigt de tio krimnalböckerna om Ann Lindell.

Den upplysta stigen (inbunden): Kjell Eriksson belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris 1999. Boken blev också nominerad till Bästa svenska kriminalroman 1999.

Den upplysta stigen (ljudbok): Kjell Eriksson har avslutat serien om Ann Lindell som kriminalinspektör. Den upplysta stigen är första boken i serien och finns nu som ljudbok.

Frihetsgrisen (roman): Kjell Eriksson är trädgårdsmästare och författare. Innan han skrev sin kända kriminalserie om Ann Lindell gav han ut två fristående romaner. 

Knäppgöken (roman, pocket): En trädgårdsarbetare har skildrat en många gånger osynlig vardag. Detta är början på ett författarskap som letat sig ut i världen och blivit översatt till åtta språk.

Knäppgöken (inbunden): Kjell Erikssons debutroman heter Knäppgöken. Det är ett porträtt av en ung människa i 1980-talet, både ilsken och förvirrad samtidigt.