Lindelöws Bokförlag

Författare

Per-Olof Mattsson

FÖRORD

Per-Olof Mattsson är universitetslektor vi Stockholms universitet, han har skrivit förordet till Erich Maria Remarques Natt i Lissabon. Men också till John Steinbecks tre nyöversatta romaner Det stora kalaset, En underbar torsdag och Buss på villovägar. Här några citat:

"Remarque skrev mer än ett dussin romaner, många av dem av hög kvalitet och med förankring i tysk och europeisk historia från 1910 till 1950. Han sammanfattade det övergripande temat i sitt författarskap som 'frågan om humanitet'. Hans credo var individualistens: 'oberoende – tolerans – humor'. Han har kallats för 'militant pacifist'.

Det finns två missförstånd när det gäller Remarques författarskap. Det ena är att han bara en gång lyckades skriva en stor roman, det vill säga På västfronten intet nytt. Det andra är att han i övrigt bara skrev underhållningslitteratur. Det senare har svenska förlag sannerligen anammat under årens lopp med tanke på omslag, usel korrekturläsning och lansering.”

"Genremässigt kan DET STORA KALASET närmast ses som en parabel, en berättelse som i en vardaglig iscensättning vill säga något om samhället och våra liv i stort. Alla slags typer av människor finns företrädda bland dagdrivarna och det övriga persongalleriet. Galleriet av dagdrivare och särskilt deras ledare Mack representerar moderna motsvarigheter till Don Quijote med sina hedervärda avsikter som alltid mynnar ut i katastrofala misslyckanden. De är också besläktade med William Saroyans (1908–1981) berättelser om armeniska emigranter i Kalifornien." // 2017

”Vredens druvor har influerat musiker och textförfattare som Woody Guthrie och Bruce Springsteen och blev en stor framgång som film. Berättelserna om Monterey har också influerat musiker och filmregissörer. EN UNDERBAR TORSDAG låg till grund för musikalen Pipe Dream … Den har också inspirerat Suite Thursday som skrevs och spelades in 1961 av två av jazzens stora namn: Duke Ellington och Billy Strayhorn. Den var också försedd med dedikation till författaren och fyra av spåren på LP-skivan har anknytning till romanen. Senare (2006) spelade Singer-songwritern Matt Costa från Kalifornien in CD-skivan Songs We Sing med anspelningar på romanen liksom på andra verk av Steinbeck." // 2018

”Romanens (BUSS PÅ VILLOVÄGAR) bild av ett USA i miniatyr är en bild av splittring. Passagerarna har inget gemensamt. De talar allihop som om de hörde hemma i egna sfärer. De saknar ett gemensamt språk och gemensamma visioner om framtiden.” // 2019


Buss på villovägar
John Steinbeck

En nyöversättning av BUSS PÅ VILLOVÄGAR, efter mer än 70 år. Steinbecks roman är fortfarande en mycket stark amerikansk berättelse.

 Reapris: 95 :- (Ord: 150 :-)

Det stora kalaset
John Steinbeck

Nobelpristagaren John Steinbeck skrev denna roman om sin uppväxtstad i Kalifornien, där människorna skildras med mycket värme.

 Pris: 180 :- 

Det stora kalaset (pocket)
John Steinbeck

Efter trettio år ges John Steinbecks DET STORA KALASET ut på nytt, i nyöversättning av Einar Heckscher.

 Pris: 80 :- 

En underbar torsdag
John Steinbeck

Ännu en roman av nobelpristagaren John Steinbeck i nyöversättning av Einar Heckscher. Denna gång den den dråpliga En underbar torsdag.

 Pris: 150 :- 

Natt i Lissabon
Erich Maria Remarque

Författarens mest kända bok är På västfronten intet nytt. Men han skriver också om andra världskriget.

 Pris: 190 :- 


Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.