Lindelöws Bokförlag

Författare


Hemsida

August Strindberg

2012 är det hundra år sedan han gick bort

August Strindberg dog den 22 maj 1912, 63 år gammal. En del hävdar att det var i magcancer. Nu ger Lindelöws bokförlag ut fyra utvalda texter av August Strindberg. Den mest kända är Ett halvt ark papper (1903), hämtad ur hans samling ”Sagor”. Den längsta texten av de fyra är Ensam (1903), en långnovell, som ger inblick i Strindbergs skaparkraft. Ensamhet är en förutsättning för att kunna förvandla verklighet till dikt, tycker han.

Efter att ha levt många år ute i Europa återvände han till Stockholm 1898, då från Paris. Essän Betraktelser på Kyrkogården (1896) skrev han ett par år innan han återvände, på franska. Så texten översattes innan den gavs ut i Sverige. Den fjärde och sista novellen, Samvetskval (1884), handlar om en officer som inte längre vill strida och istället drömmer om en annan framtid, ett fredligt och enat Europa. En novell om dåtida idéer, hur Europa skulle räddas undan krig och förödelse.

När August Strindberg kom tillbaka från Europa och alla moderna influenser där, träffade han skådespelerskan Harriet Bosse, som var i det närmaste 30 år yngre, och de gifte sig 1901. Året efter fick de dottern Anne-Marie. Äktenskapet blev stormigt och var ofta offentligt. I de båda novellerna Ett halvt ark papper och Ensam så skildras i diktens form en änkling, och vi förstår att Strindberg hade lätt att leva sig in i änklingens roll.

Denna novellsamling inleds med två essäer av psykoanalytikern Per Magnus Johansson, som heter just "Ensam" och "Samvetskval". Texterna har många möjligheter till psykologiska infallsvinklar, både när det gäller handlingen och människornas relationer och inre liv.


Ensam (pocket)
August Strindberg

Svenska Dagbladet väljer boken Ensam till en av 2012 års tre bästa klassikerutgivningar. Den novellen är en av hans mest lästa.

 Pris: 70 :- 


Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!