Lindelöws Bokförlag

Författare


 Högupplöst bild

Hemsida

Aino Trosell

Aino Trosell, färgstark och mångsidig

Aino Trosell senaste roman, Helmers vals, kom i september 2016. En roman om hennes far som blev i det närmaste 90 år, och blev far till jäntungen Aino när han var ungefär 50 år. Nu finns den också som pocketbok.

Aino Trosell blev redan med debuten Socialsvängen en uppmärksammad författare och finns nu företrädd i ett 50-tal antologier, är dramatiker för scen och film och har bland annat fått följande priser:

Ivar Lo-Johanssons personliga pris, 1994, för sin samlade produktion.

Polonipriset, 1999, för bästa kvinnliga deckardebut, med Ytspänning.

Också Ivar Lo-Johanssons fackliga pris 2006.

2012 gav Lindelöws ut Aino Trosell i en lite udda genrer, 14 kriminalnoveller med titeln: Krimineller. 2014 kom uppföljaren, Krimineller II, som är döpt efter en av novellerna, Min grav är din.

Aino Trosell är nog mest känd för sina kriminalromaner, som Om hjärtat ännu slår och Tvångströjan. Men hon har också skrivit barnboken Lita på Mary! (på Lindelöws). Flera av hennes romaner, t ex En gränslös kärlekshistoria om fem generationer kvinnor, har också fått stor uppmärksamhet.

Aino Trosell föddes 1949 i Malung. Hennes föräldrar var skinnskräddaren och skogsarbetaren Helmer och hans maka Edit som arbetat som piga samt som skinnstanserska på Jofafabriken innan hon gifte sig. Läs mer om Aino Trosells första år fram till skolstarten i hennes bok Jäntungen (på Lindelöws).

Efter gymnasiet gick hon på socialhögskolan och gjorde sedan en blixtkarriär på tio månader som socialsekreterare vid Masthuggstorget i Göteborg. I centrala stan var det ännu inte sanerat och det tunga klientelet befann sig fortfarande i innerstan. Hon klarade det inte. Hennes kris finns gestaltad i debutromanen Socialsvängen (finns också på Lindelöws).

Hon fick nytt jobb som svetsare på Götaverken Arendal. Det blev tio år inom svetsyrket. Först arbetade hon fem år på Arendal. När varvskrisen var ett faktum fick hon vidareutbildning till licenssvetsare och arbetade ytterligare fem år innan hon slutligen - efter fyra böcker, varav tre - Hjärtstocken, Samnanger och Facklorna - rör sig kring varven, kunde Aino Trosell försörja sig på sitt författarskap.

Offshore handlar om ett dykaräktenskap, Under Södra korset är en idé- och metaroman om konsten, feminismen och arbetarrörelsen. I Vintergatan är en kollektivskildring av ett mellansvenskt samhälle vilket som helst.

Med Ytspänning fick Aino Trosell det prestigefyllda Polonipriset av Svenska Deckarakademin och nådde sitt definitiva genombrott. Motiveringen till bästa kvinnliga deckardebut löd: "En klaustrofobisk thriller med fem dykare, varav en kvinna, på ett rutinjobb som övergår i en mardröm under en oljeplattform i Nordsjön. Trosell verkar lika hemmastadd i en dykarklocka i full storm som i det mänskliga psyket när rädslan tar över."

Aino Trosell medverkade också med novellen "Utpost" i antologin Välfärdslandet 1994.

PORTRÄTTFOTO: JANE MORÉN


Helmers vals
Aino Trosell

Romanen handlar om Aino Trosells far som blev närmare 90 år. Hans liv speglar Sverige som ur fattigdom reste sig och blev ett välfärdsland.

 Reapris: 125 :- (Ord: 180 :-)

Lita på Mary!
Aino Trosell

"Lita på Mary!" är Aino Trosells andra barnbok efter den kritikerrosade "Jäntungen". Här möter vi Mary som en sommar sätts på svåra prov.

 Pris: 160 :- 

Min grav är din
Aino Trosell

Siv Dahlin, från Aino Trosells kriminalromaner, är tillbaka. När hon minst anar det så befinner hon sig mitt i en mordgåta.

 Reapris: 125 :- (Ord: 160 :-)

Värfärdslandet
Ann-Charlotte Alverfors

Klyftor och segregation ökar i folkhemmet. Det vittnar 18 författare om på 90-talet. Vissa grupper drabbas av tyngre bördor än andra.

 Pris: 120 :- 


Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.