Lindelöws Bokförlag

Författare


 Högupplöst bild

Erik Johansson

Författaren har skrivit klassisk arbetarlitteratur

ERIK JOHANSSON (1915-2013)

Fabriksmänniskan tog andan ur recensenterna:
"Det är en märklig debutbok av en utslagen 62-årig arbetare", skrev Sven Lindqvist i Dagens Nyheter.
"Läs den här boken. Den är svår, vacker, otäck, förfärlig - och förhoppningsvis mycket farlig", blev Bernt Rosengrens uppmaning i Aftonbladet.

Tolv böcker gav Erik Johansson givit ut. De tre sista hos Lindelöws, plus att Fabriksmänniskan gavs ut i nytryck, i pocket, tillsammans med Bakom fabriksmurarna.

Han fick som författare fina utmärkelser: från Svenska Akademin, LO:s och Sörmlands kulturstipendier och Göteborgs Stads guldmedalj.

Erik Johansson föddes i ett statarhem i Sörmland, på Mälarö. Som tonåring och dräng flyttade Erik med familjen till ett järnbruk på fastlandet. Där började han på sågverk.

Under arbetslösheten på 1930-talet gav sig Erik ut i livet på egen hand och tog tillfälliga påhugg hos bönder och i fabriker. Detta luffarliv längs vägarna tog honom till ett par vinterkurser på en folkhögskola i Småland. Där på kurserna blev amatörteater en av många höjdpunkter.

I slutet av 1930-talet gick Erik till sjöss, som kökspojk, på Svenska Amerika Liniens kryssningsfartyg M/S Gripsholm. När han mönstrade av för gått blev det i Göteborg. Nu var han 32 år och taog anställning på en fabrik. Han fick fru och barn och blev kvar på fabriken till förtidspensioneringen på 1970-talet. 1976 debuterade han med Fabriksmänniskan. 1978 gav han ut Bakom fabriksmurarna. 1981 blev de båda böckerna teater, i pjäsen Tok Alfred på Folkteatern i Göteborg. På Lindelöws gavs också romanerna Höstglöd och Nästa Ändstation! ut.

Med åren har flera av hans böcker blivit klassiska i svensk arbetarlitteratur. Hans gripande författaskap är vi Erik Johansson innerligt tacksamma för, som gjort en lång resa, med början i statarhemmet på Mälarö.

Erik Johansson gick bort fredagen den 7 juni 2013, i Göteborg, då var han 98 år gammal. Vi minns honom med stor värme.

FÖRFATTARFOTO: PER-ANDERS FROSTHAMMAR


Bakom fabriksmurarna (pocket)
Erik Johansson Pris: 80 :- 

Fabriksmänniskan
Erik Johansson

Ett skrii, ett vråål! Han står vid en maskin, utför några enkla rörelser, och det är han som går sönder. År efter år som robotmänniska. Ett omänskligt pris.

 Pris: 120 :- 

Fabriksmänniskan x 2 (pocket)
Erik Johansson

Erik Johansson vårdar drömmen om en djupare mening i arbetslivet. När han debuterade med Fabriksmänniskan på sjuttiotalet blev det en succé.

 Pris: 80 :- 

Höstglöd
Erik Johansson

Erik Johanssons tionde bok Höstglöd handlar om vuxenmobbing bland arbetare. Och också om pensionärers sensualitet och sexualitet.

 Pris: 120 :- 

Nästa: Ändstation!
Erik Johansson

Erik Johanssons tolfte bok Nästa: Ändstation! handlar om änkeman Gabriel From som funderar mycket över livet och till sist dess slut. Samtidigt träffar han Selma.

 Pris: 190 :- 

Tok Alfred - en hjälte
Erik Johansson

Boken formar sig till en självbiografi om ett rikt liv. Boken gavs ut på Erik Johanssons 80-årsdag, den 18 juli 1994.

 Pris: 120 :- 


Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.