Lindelöws Bokförlag

Författare

Rolf Fridholm

En av Sveriges bästa - på aforismer

ROLF FRIDHOLM

Rolf Fridholm har gått ur tiden, vår tid. Han blev 74 år. Föddes i Norrköping och har som vuxen bott i Göteborg utom några år då han var på sjön.

Som förläggare sänder jag ofta honom en tanke: "Du Rolf är en resenär i tanken, satte saker på ända, vred prismat så att ljuset föll in annorlunda och det tackar jag dig för. Just detta är hälsan själv. Och som du sa vissa saker i livet är gratis, därför skrev du - Gratis reser vi alla en resa runt solen / varje år. Du behöll det unga inom dig, ända till din sista dag i början av mars, eller som det hette i en annan aforism - Den eviga ungdomen / är en gammal en. Ända sedan jag träffade dig i början på 90-talet har vi burit dina ord tillsammans - Vad skon klämmer / vet fotfolket bäst." (en hälsning in i evigheten från Tomas Lindelöw, i mars 2010)

Rolf Fridholm är författare till ett 30-tal böcker, bland annat Kort och koncist, Samlad huvudvärk under 30 år och Polarn Cornelis. De två förstnämnda innehåller många oförglömliga aforismer och den tredje är minnesboken om vännen Cornelis.

Rolf Fridholm, vars specialitet är den korta aforismen, tyckte mycket om att jobba med Cornelis Vreeswijk.

- Vi lekte med språket när vi träffades. Cornelis var ett geni, han behärskade nästan sju språk. Det är det inte många som vet. Vårt privata ordsnickeri handlade mest om verser, vändningar och stilkrumelurer. På något sätt tänkte vi lika. ”Du Rolf!” brukade Cornelis säga appropå mina aforismer: ”Du är Europas bäst gynnade författare. Du skriver så kort att du inte hinner recenseras.

PORTRÄTTFOTO: LARS JACOBSSON

Olov Svedelid, thrillerförfattaren, säger så här om Rolf Fridholm:
"Aforismen som litterär gestaltning har haft få utövare av klass i Sverige. Vi har inte haft den traditionen. Rolf Fridholm tillhör en av dessa få som med sin omsorgsfullt odlade kleinkunst fungerar som ögonöppnare och tankeväckare".


Kort och koncist
Rolf Fridholm

På dessa boksidor samsas aforismer ur Göteborgs-Posten plus några noveller som inte förut varit publicerade.

 Pris: 80 :- 

Samlad huvudvärk under 30 år
Rolf Fridholm

En presentbok full av underfundiga aforismer, av en mästare i genren som samlat det bästa från 30 års skrivande. Här illustrerad med underfundiga myr-figurer.

 Pris: 120 :- 


Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.