Lindelöws Bokförlag


Pris:
190 :-

Kategori:
Roman
Översättare:
Rebecca Kjellberg
Originalspråk:
Tyska
Format:
135 x 215 mm
Sidor:
156
ISBN-13:
9789188753403
Utgivning:
2021 oktober
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Die Bagage
 Högupplöst omslagsbild
Bagaget
Monika Helfer
Familjen får smeknamnet Bagaget

Marias och Josefs familj bor längst bort i byn, i en dalgång i de österrikiska alperna. De har köpt det sista huset på byvägen, sedan tar skogen och bergen vid.

När kriget bryter ut har Josef och Maria fyra barn. På den lilla gården finns det också två kor, en get och en hund. De andra byinvånarna ser ner på familjen som har en bakgrund som resandefolk, de kallas kort och gått för BAGAGET. När Josef rycker in i armén lovar borgmästaren att han ska se till Maria och hennes fyra barn, hjälpa de fem familjemedlemmarna med mat och beskydd. Borgmästaren är väl ansedd, har en vapensmedja, och gör i fredstid affärer med Josef. Och det inger ändå respekt.

Grete är dotter till Maria. Om faderskapet spekuleras det. Det är Gretes dotter som i denna roman berättar sin familjs historia. Grete är ännu inte född när fadern blir inkallad till Österrike-Ungerns armé 1914, första världskriget har just brutit ut. När Josef återvänder efter kriget är Grete tre år.

Under det fleråriga kriget får Josef två korta permissioner. När Grete föds, efter något år, menar många i byn att hon är ett oäkta barn. Efter att Josef kommit hem och ryktet bitit sig fast pratar han aldrig mer med Grete, tittar inte ens på henne, rör inte vid henne, slår henne aldrig, utan hans svartsjuka och avsky tar överhanden, och detta är berättelsen hur den lilla flickan Grete drabbas som ung och som vuxen.

Illustration på omslaget: Gerhard Richter

Recensioner:
"en berättelse om kvinnors utsatthet, skönhet som gåva och börda, och konsekvenserna av skvaller, lidelse och svartsjuka."
Elisabeth Brännström - Btj, november 2021

« Vad mitt öga såg  |  Jag har ännu inte sett världen »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.