Lindelöws Bokförlag


Pris:
90 :-

Kategori:
Noveller
Översättare:
Karin Löfdahl
Efterord:
Stig Hansén
Originalspråk:
Tyska
Sidor:
224
ISBN-13:
9789188753410
Utgivning:
2021 september
Upplaga:
2
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Pocket
Originaltitel:
Erzählungen
 Högupplöst omslagsbild
Doktor Murkes samlade tystnad (pocket)
12 efterkrigsnoveller
Heinrich Böll
Satiren är ett av nobelpristagarens kännetecken

Heinrich Böll, nobelpristagare 1972, var en viktig författarröst och uppmärksammad för sin novellkonst. Berättelsernas främsta kännetecken är satiren.

Heinrich Bölls mest kända är långnovellen Doktor Murkes samlade tystnad, där radioproducenten tvingas byta ut ordet Gud till "detta högre väsen som vi tillber" - och detta inte mindre än 27gånger.

I ytterligare elva noveller speglar Heinrich Böll efterkrigstidens Västtyskland. När bomberna slutat falla över det krossade Tyskland måste människor få vardagen att fungera. Efter nederlaget dröjer nazismens skugga sig kvar. Alla tvingas leva med nya förutsättningar: fiskaren, kyparen, ölutköraren, kontoristen, skattekontrollören, mannen som makulerar dokument och Bodo som skriver kärlekslyrik.

I Heinrich Bölls nobelföreläsning, den finns tryckt här som avslutning, talar han om fantasins stora betydelse, att förnuftet inte räcker till, det finns glipor där poesin måste tillåtas vara en självklar del av livet.

Karin Löfdahl har givit de satiriska berättelserna och nobeltalet en nyöversättning.

Stig Hansén skriver ett uttömmande efterord med titeln: Resan till Köln.

Recensioner:
"Satir beror av att det skildrade är högst troligt. Det finns så att säga ingen fantastik i den vanliga idiotin utan en sorts blandning av konventioner och manier som kan spegla samhället i stort ... Bäst tycker jag nog om Kyrkan mitt i byn som gavs ut 1966. Här har Bölls ironiska stil mognat, vilket där märks i Löfdahls styva översättning ... Inte underligt att satir mer sällan ses som en konstform på svenska. Det tolkas som kvick reklam och grimaser, vilket är synd. Men så finns alltså Heinrich Böll som här får ett fint personligt efterrord av Stig Hansén och en avslutning med Bölls Nobelpristal från 1972. Till skillnad från vanliga kalkyler finns i litteraturen alltid något oberäkneligt jäsande, påpekar Böll. Precis som i brödbak."
Mikael van Reis - Göteborgs-Posten

"... en viktig modern klassiker. Detta är angelägna och läsvärda texter. Efterord av Stig Hansén. Karin Löfdahls nyöversättning är följsam och nyanserad."
Thomas Kjellgren - BTJ

"Doktor Murkes samlade tystnad är en läsupplevelse utöver det vanliga. Bölls skarpa men på något vis varma satir lockar både till eftertanke och leenden, medkänsla med figurerna och ilska över världens ordning. I den briljanta novellen som gett namn åt samlingen möter vi Doktor Murke, som på den radiostation där han arbetar får till uppgift att klippa ut ordet ”Gud” ur två halvtimmeslånga radioprogram."
Tone Sundberg Brorsson - dagensbok.com

"Doktor Murke själv i titelnovellen är en figur lika ogripbar som K i Kafkas Slottet och hans motpol Bur-Malottke. Och överhuvudtaget kan vi säga att så är på sätt och vis alla gestalter i denna bok av Böll. De saknar ett inre liv, är alla projektioner av något som varit... Böll skildrar en värld där skuggor rör sig. Är detta ett uttryck för den skuld och förnekelse som tömt alla på ett inre liv, i och med att minnet stängts av."
Oliver Parland - Tidningen Kulturen

« Doktor Murkes samlade tystnad  |  Katharina Blums förlorade heder (pocket) »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.