Lindelöws Bokförlag


Pris:
150 :-

Kategori:
Noveller
Översättare:
Rebecca Kjellberg
Originalspråk:
Tyska
Format:
135 x 215 mm
Sidor:
142
ISBN-13:
9789188753236
Utgivning:
2020 oktober
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Kaffe und Zigaretten
 Högupplöst omslagsbild
Kaffe och cigaretter
- 48 personliga reflexioner
Ferdinand von Schirach
Hans mest personliga bok hittills

Ferdinand von Schirach:s senaste bok i Tyskland, Kaffe och cigaretter, är hans mest personliga hittills.

I korta texter reflekterar Ferdinand von Schirach över sitt eget liv, då han under 20 år var advokat i Berlin. Då ställdes han hela tiden inför frågor om moral och etik, om brott och straff. Som författare har han pendlat mellan känslor som glädje, ensamhet och melankoli. Han har haft tid att reflektera över konst, konstnärskap och hur allt detta påverkar samhället. Själv är han ett barn av efterkrigstyskland, där hans farfar var en högt uppsatt nazist. Det arvet skriver han också om i Kaffe och cigaretter.

FERDINAND VON SCHIRACH har givit ut tio böcker sedan 2009 då hans succé­debut Brott kom ut i Tyskland. Den gavs sedan ut i drygt 30 länder. Uppföljaren var också en novellsamling, med den korta titeln Skuld.

2017 gav Lindelöws ut författarens andra roman Tabu. Ferdinand von Schirach föddes 1964 och arbetade först som advokat i Berlin. Han har erhållit flera litterära priser, debutboken filmatiserades som TV-serie. I Tyskland är han en storsäljare.

I novellsamlingen Straff skildrar författaren tolv personers öde, där ingen av dem ställs till svars i en domstol. Den finns också utgiven på Lindelöws.

ÖVERSÄTTARE: Rebecca Kjellberg (till Straff och till Kaffe och cigaretter)

Recensioner:
"den självbiografiska Kaffe och Cigaretter, en liten pärla i 48 kapitel ... De självbiografiska betraktelserna i Kaffe och cigaretter är som en mosaik, där varje kapitel är en avskild berättelse, ibland ett fragment, som till slut ger konturen av ett liv ... Att läsa von Schirach är att ges nåden att få blicka djupt ner i våra egna mörkaste vrår. Han är en författare som behövs på svenska."
Lasse Winkler - alba.nu, 29 december 2020

"Ferdinand von Schirach är en författare som tycks trivas allra bäst i det korta formatet. Novellen, berättelsen eller reflexionen passar hans raka och drivna språk, hans koncentrerade berättarstil. Det gäller även de romaner han skrivit, som den lovordade ”Fallet Collini”. Han kan alltså hushålla med orden och ur det bästa han skrivit blir existentiella valsituationer och avgöranden synliga, liksom slumpens plötsliga infall ... Som läsare förstår man hur von Schirach även formats ur alla dessa sammanträffanden. En livshållning låter sig anas, inte minst i texterna om Michael Haneke, en filmskapare han beundrar, och Werner Heisenbergs utsaga om verkligheten."
Kaj Schuele - Svenska Dagbladet, 28 okt 2020

"Von Schirach skriver rasande bra och det är ofta både sorgligt och väldigt roligt. Som när han berättar om sitt möte med den framlidne författaren Lars Gustafsson och hans författaruppläsning på en närapå tom bygdegård någonstans i Sverige. Jag skrattar högt och lär mig samtidigt något om livet. Mer kan man nog inte begära av en bok."
Johan Erlandsson - Kommunalarbetaren, 6 nov 2020

"Han är känd för sin sparsmakade och effektiva stil, som han nyttjar till suggestiva skildringar av stukade människor och kriminella handlingar. I "Kaffe och cigaretter" - rytmiskt översatt av Rebecca Kjellberg - känner man igen prosan."
Tim Andersson - Btj, nov 2020

« Fallet Collini (pocket)  |  Straff »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.