Lindelöws Bokförlag


Pris:
180 :-

Kategori:
Roman
Format:
140 x 200 mm
Sidor:
182
ISBN-13:
9789188753212
Utgivning:
2020 april
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
 Högupplöst omslagsbild
Anna och jag
en berättelse om livet, resorna och döden
Johan Werkmäster
Ett närgånget porträtt av en syster

I oktober 2013 avled Anna Werkmäster i cancer på ett hospice i Berlin. Hon blev 52 år. Hennes bror Johan har skrivit boken om henne.

I denna dokumentära roman Anna och jag berättar Johan Werkmäster om två rastlösa själar (en syster och en bror) som sällan träffas eftersom de oftast befinner sig i olika delar av världen.

Skildringen utspelar sig framförallt i deras barndomsstad Falun, i Göteborg och Berlin men också i städer som Bryssel, Prag, London, Buenos Aires, Hongkong och Jakarta. Det rör sig om en resa i geografin men även i tiden – alltifrån 1960-talets vänstertrafik och mods, 1970- och 1980-talens tågluffningar, ett förändrat Europa efter murens och kommunismens fall och Olof Palmes död. Greta Garbo, Joakim Thåström, Selma Lagerlöf, Pär Rådström och Anna Lindmarker är några av de personer som flimrar förbi i berättelsen.

Framförallt handlar Anna och jag om livet, resorna och den utsiktslösa kampen mot döden. ”Jag vill säga hej då”, mumlar Anna en av de sista dagarna hon lever. Johan och hans mor försäkrar att de inte tänker lämna henne än. ”Jag vill säga hej då i alla fall.”

Recensioner:
"Boken har en lågmäld, varm och realistisk ton och skildrar klarsynt livet och döden. Författaren visar på litteraturens förmåga att bevara någon som gått bort. En fin bok."
Petra Norman - BTJ, april 2020

"Denna välkomponerade och chosefria historia ekar inte av ångest, men vimlar av detaljer och iakttagelser av olika storlek och betydelse ... Werkmäster gör en kartläggning via brev och vykort från sin systers rastlösa, ambitiösa och modiga resor över världen ... Vad jag tar med mig från 'Anna och jag' är att dov, malande sorg och oro inte måste kväva upptäckarglad forskar- och livslust." Nina Lekander - Göteborgs-Posten, 26 april 2020

"Berättelsen om Anna och Johan inleds när Anna ligger för döden på ett terminalboende i stadsdelen Neukölln i Berlin. Diagnosen är en svårbehandlad cancer, som Anna drabbas av två år tidigare. Så småningom kan hon inte hålla sjukdomen stången ... Anna och jag är en finstämd berättelse om kärlek och nyfikenheten på livet, speglat i kontakten mellan ett syskonpar där frågorna så småningom får svar, även om deras vägar har skiljts åt och delvis gått förlorat genom många års separation.
Lena S. Karlsson - Dala-Demokraten, 6 maj 2020

« Windwagon Project  |  David Bowie: Low »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!