Lindelöws Bokförlag


Pris:
220 :-

Kategori:
Fakta & debatt
Format:
150 x 220 mm
Sidor:
336
ISBN-13:
9789188753168
Utgivning:
2020 april
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
 Högupplöst omslagsbild
Rikedom förpliktigar
Kulturdonnationernas Göteborg 1850-1920
Jan Christensen
Donnationer bygger upp kulturlivet

I Rikedom förpliktigar granskar Jan Christensen de många faktorer som samspelade till att på kort tid göra Göteborg till en kunskaps- och kulturstad av format.

Orsaken för Göteborgs framsteg var inte minst det låga skattetrycket, som lade grunden till enorma förmögenheter, en viktig förutsättning för de stora donationerna till kulturella ändamål.

En annan faktor av betydelse var den grupptrycksmentalitet som fick donatorerna att bjuda över varandra. Hade den ene skänkt medel ville den andra inte vara sämre. Även konkurrensförhållandet till Stockholm spelade roll. Göteborg hade länge rykte som handelsstad utan förfining och ville komma ikapp huvudstadens kulturella försprång.

Med kultursatsningarna, som började ta fart från och med 1850-talet, skulle grosshandlareliten i den västsvenska handelsstaden uppvisa samma företagsamhet och innovationsförmåga som man tidigare visat prov på i kommersiella sammanhang. I det sena 1800-talets Göteborg hade kulturintresse blivit den kanske viktigaste markören för medelklassrespektabilitet.

Författare till boken, Jan Christensen, skildrar de olika etapperna i detta kulturbygge, hur institutioner som högskola, konstmuseum, konserthus med mera kom på plats och ger en utförlig presentation av de viktigaste familjerna som blev de mest betydande donatorerna i Göteborg från 1850 fram till 1920.

Recensioner:
"I Rikedom förpliktigar undersöks de många faktorer som samspelade till att på kort tid göra Göteborg till en kunskaps- och kulturstad av rang ... Författare till boken, Jan Christensen, skildrar de olika etapperna i detta kulturbygge."
Nättidningen Svensk Historia - maj 2020

« Ungdomsvåld  |  Mörkrets hjärta »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!