Lindelöws Bokförlag


Pris:
150 :-

Kategori:
Noveller
Översättare:
Rebecca Kjellberg
Originalspråk:
Tyska
Format:
135 x 215 mm
Sidor:
134
ISBN-13:
9789188753175
Utgivning:
2020 januari
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Strafe
 Högupplöst omslagsbild
Straff
Ferdinand von Schirach
En internationellt populär novellist

Författarens två tidigare novellsamlingar, BROTT och SKULD, fick ett omedelbart internationellt genombrott för tio år sedan. STRAFF är hans tredje samling.

Grannar, Den lille mannen, Dykaren och Nämndemannen är några av titlarna på de 12 novellerna. En man råkar ut för svart hudcancer, en kvinna kan inte komma undan uppdraget som nämndeman, den unga turkiska kvinna slänger huvudduken i soptunnan när hon enligt tysk lag på artonårsdagen betraktas som vuxen, drogen kallas krokodil för att huden hårdnar och får fjäll, i en mans sovrum ligger färgglada tabletter i många små plastpåsar och för en annan fungerar en dykardräkt som sexuell njutning. Berättelserna rör sig obekymrat i dessa olika sociala miljöer. I den sista novellen Vännen bjuder Ferdinand von Schirach för första gången in till händelser som berört hans eget personliga liv.

STRAFF heter ingen av de 12 novellerna i Ferdinand von Schirachs tredje samling. Däremot är utfallet, ”straffen”, i det 12 rättegångarna väldigt olika. De korta berättandet är starkt berörande.

Ur novellen Den lille mannen:
»Strelitz har levt länge nog i Kreuzberg för att veta vad det handlar om. Männen använder hans hus som gömställe för droger, bunker kallar de sådana ställen. Strelitz beställer ännu en snaps, han vill tänka efter i lugn och ro. Om han ringer polisen, kommer de att förhöra honom och hans namn kommer att hamna i utredningen. Han har tillräckligt ofta upplevt detta vid snatteri i affären. Det är bättre att bara vänta.« (ur novellen Den Lille mannen)

Recensioner:
"Det är en smal lycka att det lilla göteborgsförlaget Lindelöws beslutat sig för att ge ut, återintroducera, den tyske författaren och brottmålsadvokaten, Ferdinand von Schirach på svenska med novellsamlingen Straff ... Ferdinand von Schirach är inte någon moralisk författare, men en djupt filosofisk sådan. Det visar sig inte minst i hans förståelse och medkänsla med de utanförstående, de svaga och de olycksaliga i vårt samhälle. Han är en författare som finner brottet och brottslingen mer intressant är den goda människan ... De tolv novellerna i Straff rör sig alla runt ett brott men fokus varierar. Det är precisa berättelser. Ofta med en tragisk bakgrund. Här finns hämnden, det felaktigt utdömda straffet, vardagens små beslut som får katastrofala följder och ödet som slår blint."
Lasse Winkler - alba.nu , 29 dec 2020

" I novellerna är det emellertid inte brottet i sig som han intresserar sig för utan händelsekedjorna som leder fram till det. Och vad själva brottet utlöser hos de individer som på olika sätt är inblandade. Han har i sitt värv mött människor ur alla samhällets skikt och klasser och gör litteratur av det ... STRAFF är en bladvändare. Spänningen byggs upp genom författarens väl utmejslade berättarteknik, effektiv och drastisk."
Kaj Schuele - Svenska Dagbladet, 28 okt 2020

"Det är tolv korta noveller som utgör samlingen Straff. Hela samlingen är på knappt 130 sidor. Några av novellerna är små mästerverk – jag är till exempel mycket förtjust i ”Dykaren”, ”Lydia”, ”Stinkfisken” och ”Subotnik” – och kan absolut läsas enskilt. Som novellsamling får Straff dock en till dimension, något mer än bara en samling noveller. Jag läser Straff snarare som en roman. Det är true crime av bästa slag, oväntat, spännande, samhällskritiskt om en ibland rent gräslig verklighet, men von Schirach klarar balansgången och faller aldrig i deckarfällan, blir aldrig slaskig, skrytsam eller säger för mycket."
Anna Bergqvist - Tidningen Kulturen, 18 juli 2020

"Ferdinand von Schirachs noveller handlar om sammansatta personer som av olika skäl kliver över gränsen och ställs inför moraliska dilemman. I slutet av boken berättar en försvarsadvokat att han tänker på människors 'ensamhet, deras främlingskap och deras skräck inför sig själva'. Den som läser den mycket fina boken Straff gör efteråt samma sak."
Tim Andersson - Btj, jan 2020

"I Sverige har han visserligen inte slagit igenom på bred front, men i stora delar av världen är han inte bara kritikernas favorit, han är också en storsäljare ... precis som vanligt är hans bästa noveller mästerverk, fulländade människoporträtt, enastående livskoncentrat."
Malin Persson Giolito - Vi Läser, januari 2020

"Jag har skrivit om de tidigare novellerna och kan upprepa det här: i flera av dem skulle en annan författare kunnat skapa en roman (alla vi som läser mycket böcker märker hur de tenderar att bli allt tjockare), men von Schirach slösar inte med orden, och det gör mig lycklig som läsare. Alla ger underlag för att fundera vidare, och borde kunna passa i en bokcirkel med debattglada deltagare."
Leif-Rune Strandell - Dust Magazine, 16 januari 2020

« Kaffe och cigaretter  |  Tabu »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.