Lindelöws Bokförlag


Pris:
190 :-

Kategori:
Noveller
Översättare:
Rebecca Kjellberg
Originalspråk:
Tyska
Format:
135 x 215 mm
Sidor:
134
ISBN-13:
9789188753175
Utgivning:
2020 januari
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Strafe
 Högupplöst omslagsbild
Straff
Ferdinand von Schirach
En internationellt populär novellist

Författarens två tidigare novellsamlingar, BROTT och SKULD, fick ett omedelbart internationellt genombrott för tio år sedan. STRAFF är hans tredje samling.

Grannar, Den lille mannen, Dykaren och Nämndemannen är några av titlarna på de 12 novellerna. En man råkar ut för svart hudcancer, en kvinna kan inte komma undan uppdraget som nämndeman, den unga turkiska kvinna slänger huvudduken i soptunnan när hon enligt tysk lag på artonårsdagen betraktas som vuxen, drogen kallas krokodil för att huden hårdnar och får fjäll, i en mans sovrum ligger färgglada tabletter i många små plastpåsar och för en annan fungerar en dykardräkt som sexuell njutning. Berättelserna rör sig obekymrat i dessa olika sociala miljöer. I den sista novellen Vännen bjuder Ferdinand von Schirach för första gången in till händelser som berört hans eget personliga liv.

STRAFF heter ingen av de 12 novellerna i Ferdinand von Schirachs tredje samling. Däremot är utfallet, ”straffen”, i det 12 rättegångarna väldigt olika. De korta berättandet är starkt berörande.

Ur novellen Den lille mannen:
»Strelitz har levt länge nog i Kreuzberg för att veta vad det handlar om. Männen använder hans hus som gömställe för droger, bunker kallar de sådana ställen. Strelitz beställer ännu en snaps, han vill tänka efter i lugn och ro. Om han ringer polisen, kommer de att förhöra honom och hans namn kommer att hamna i utredningen. Han har tillräckligt ofta upplevt detta vid snatteri i affären. Det är bättre att bara vänta.« (ur novellen Den Lille mannen)

Recensioner:
"Ferdinand von Schirachs noveller handlar om sammansatta personer som av olika skäl kliver över gränsen och ställs inför moraliska dilemman. I slutet av boken berättar en försvarsadvokat att han tänker på människors 'ensamhet, deras främlingskap och deras skräck inför sig själva'. Den som läser den mycket fina boken Straff gör efteråt samma sak."
Tim Andersson - Btj, jan 2020

"I Sverige har han visserligen inte slagit igenom på bred front, men i stora delar av världen är han inte bara kritikernas favorit, han är också en storsäljare ... precis som vanligt är hans bästa noveller mästerverk, fulländade människoporträtt, enastående livskoncentrat."
Malin Persson Giolito - Vi Läser, januari 2020

"Fiktivt men autentiskt. Så kan hans tredje novellsamling sammanfattas. Ferdinand von Schirach avslutar sin novelltrilogi – efter ”Brott” och ”Skuld” – med samlingen ”Straff”. Mer skönlitterärt – eller ordet är nog fiktivt – nu än tidigare."
Bengt Eriksson - Gota Media, februari 2020

"Jag har skrivit om de tidigare novellerna och kan upprepa det här: i flera av dem skulle en annan författare kunnat skapa en roman (alla vi som läser mycket böcker märker hur de tenderar att bli allt tjockare), men von Schirach slösar inte med orden, och det gör mig lycklig som läsare. Alla ger underlag för att fundera vidare, och borde kunna passa i en bokcirkel med debattglada deltagare. I den sista berättelsen, Vännen, berättar författaren om ett levnadsöde där han själv är personligen berörd. Och alla novellerna berör läsaren på ett eller annat sätt."
Leif-Rune Strandell - Dust Magazine, 16 januari 2020

« Vänner långt borta  |  Tabu »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!