Lindelöws Bokförlag


Pris:
180 :-

Kategori:
Roman
Format:
140 x 215 mm
Sidor:
150
ISBN-13:
9789188753076
Utgivning:
2019 juli
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
 Högupplöst omslagsbild
Vakten på Kynnefjäll
Christer Johansson
Kärnkraftsfrågan är återigen högaktuell

Det blev ingen slutförvaring av kärnkraftsavfall i norra Bohuslän. Tack vare aktionsgruppen. Men kärnkraftsfrågan har återigen blossat upp som en viktig fråga i Sverige.

Efter närmare 20 år segrade den lokala aktionsgruppen Rädda Kynnefjäll.

Då ockupationen av Kynnefjäll startade i april 1980 var Vincent bara 14 år. Men han hade en äldre halvbror Karl som engagerade sig mycket. Han deltog i vaktandet av fjället tillsammans med många från lokalbefolkningen.

Vincents andra halvbror Kristian hade också ett miljöengagemang. Han gav sig ut på en resa och nådde en grannö till atollen Mururoa i franska Polynesien i Stilla havet, just där Frankrike provsprängde sina kärnvapen på 90-talet.

Vincent själv drar sig undan till föräldrarnas sommarstuga på Kynnefjäll. Han har ambitionen att hindra alla krafter som eventuellt vill påbörja provborrningar igen, nu när klimatfrågorna är viktigare än någonsin och energi från kärnkraft blivit populär igen bland svenska partier.

Men är kärnkraften mer accepterad hos väljarna och kan Vincent göra någonting åt saken?

Här ett citat ur romanen VAKTEN PÅ KYNNEFJÄLL:

”Skit också, nu händer det jag varit rädd för, radioaktiva ämnen läcker ut i bergens sprickor, i sjön här intill och far runt i luften. En tyst radioaktivitet som varken syns eller märks. Den bara finns här och det skrämmer mig … oron har kopplat sitt grepp om honom och han vågar inte sova, varken på dagen eller på natten. Han har svårt för att hantera det som händer …

Förnuftet säger att det inte är realistiskt att en katastrof inträffat. Han har inte märkt av någon provborrning eller ens närvaro av personer som visar att det skett förberedelser för det. Ändå är Vincent osäker och till och från kommer han alltid att ha nära till att vara det. Han verkar vara skapt med en sådan känslighet.”

Recensioner:
"Syskonen är sinsemellan olika men har likheter som förenar dem - sökandet efter äkta kärlek och livets mening. Handlingen är sparsmakad och består mestadels av funderingar, mycket rör klimatkrisen. Huvudpersonen skildras nyanserat ... Miljöerna är doftrika och förmedlar ett sorts eftertänksamt lugn."
Marianne Berglund - Btj, augusti 2019

"Fakta och fiktion en lyckad blandning i historia om omskriven ockupation … Christer Johansson skriver initierat och reflekterande om ockupationen av Kynnefjäll.”
Karin Carlsson - Bohusläningen, 2 september 2019

"Det blir många intressanta och lärorika samtal om kärnkraft, liv och politik. Vincent är fint skildrad, han pendlar mellan klarhet och lugn och ett tillstånd där tankar och känslor drar iväg med honom någon annanstans, och det känns helt trovärdigt. Kanske är han mer redo att ge sig ut i den verkliga, stora världen när boken tar slut."
Malin Bergendahl - Tidningen Syre, 2 september 2019

« I skuggan av Nina och Henrik  |  Bakom fabriksmurarna (pocket) »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!