Lindelöws Bokförlag


Pris:
95 :-

Kategori:
Roman
Förord:
Lennart Koskinen
Birgitta Holm
Format:
140 x 195 mm
Sidor:
221
ISBN-13:
9789185379903
Utgivning:
2017 november
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
 Högupplöst omslagsbild
Kris
Karin Boye
En av Karin Boyes fem romaner

Karin Boye kom ut med denna sin tredje roman KRIS, 1934. Den fick stor uppmärksamhet, både som förebild och varnande exempel.

Malin Forst är ett alter ego för Karin Boye i denna självbiografiska roman Kris. Året under sen tonårstid drabbades hon av både fysiska och psykiska problem. Hon både ville och kände sig tvingad att lyssna på sin inre röst, om homosexualitet och auktoritetskritik. Kris är också ett modernistiskt formexperiment.

Boken kom ut tretton år efter de egentliga händelserna. Karin Boye hade tagit studenten och började efter det på ett folkskollärarseminarium. Hon var djärv som satte sig upp mot olika auktoriteter. När det i Sverige fortfarande var olagligt med homosexualitet bejakade Karin Boye sin förälskelse i en studiekamrat.

När hon var en av den kvinnliga rektorns favoritelever trotsade hon rektorn genom att lyfta fram psykologin som viktigt inför framtiden, och inte kristendomen som rektorn energiskt uppmanade henne till. Uppgörelsen med en bokstavstrogen religion eskalerade under det här seminarieåret. Hon hade ständiga dialoger med den Gud hon förnam i sitt inre. Karin Boye kände ett inre tvång att skriva romanen och försöka förstå sig på sina egna inre kval innan det var för sent.

EXTRAMATERIAL finns i denna specialutgåva, två förord av Lennart Koskinen, biskop eremitus, och Birgitta Holm, professor i litteraturvetenskap. Också brev och dikter av Karin Boye, och tankar som författaren Harry Martinson hade om hennes livssituation.

Här ett citat ur romanen: ”… Siv Lindvalls nacke. En fin smärt pelare, som steg ur fulländade halsåsar som en lugn hymn. Och det underliga skedde, att Malins spända och plågade muskler för ett ögonblick slappnade i vila, att de annars irrande rastlösa ögonen fann ett fäste, att tankarna släppte domen och domnade bort i det befriande vackra linjespelet där framför henne. En befrielse. Ett under.”

SJÄLENS KRYPTA är titeln på en bok om Karin Boyes Kris, skriven av psykoanalytikern Peter Jansson.

ILLUSTRATION: Lisa Persson Baagöe

Recensioner:
"När boken ursprungligen kom 1934 var det få som anade att den till stora delar var självbiografisk. Kanske insåg man detta först vid självmordet 1941. Förlaget har gjort något så ovanligt som att förse boken med två olika förord." / Ingemar Andersson - Sändaren

"Febrig roman om Malin Frost som studerar på lärarutbildningen och drabbas av en allvarlig livskris och en förälskelse ... I den här vackra utgåvan finns även några av hennes dikter, två förord, flera brev och ett citat av Harry Martinson."" / Lotta Olsson - Dagens Nyheter

"När jag gör bokslut över 2017-året – vilket passande ord för övrigt! – räknar jag till åtminstone två litterära upplevelser som slår följe med mig: Birgitta Trotzigs Dykungens dotter och så Kris. Där Trotzig fick mig att må dåligt slog Kris an två andra strängar i mig. Den ena är fåfängans: jag kände igen mig i vad jag läst tidigare ... Den andra vibrationen kom sig av dess mänsklighet, att den är så enkel att knyta an till med dess ångest, skam, skuld och samvetskval ... Jag kan inte annat än konstatera att läsandet var att resa i mig själv. Och vem kan inte nicka gillande åt en rejäl skakning i självet; att uppleva någons avgrundsdjupa misstänksamhet mot det som stundar? Vem kan inte glädas med den som slutligen skönjer det ljus som ändå finns? Vi får varken svar eller tydlig vägledning, men finns det något mer otillfredsställande än en bok som ger visshet?" / Robert Salmela - dagensbok.com

« Kallocain (pocket)  |  Snäckors sorl (pocket) »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!