Lindelöws Bokförlag


Pris:
80 :-

Kategori:
Fakta & debatt
Översättare:
Stig Hansén
Originalspråk:
Engelska
Format:
110 x 180 mm
Sidor:
172
ISBN-13:
9789187291883
Utgivning:
2017 oktober
Upplaga:
2
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Pocket
Originaltitel:
Highway 61 Revisited
 Högupplöst omslagsbild
Bob Dylan: Highway 61 Revisited (pocket)
Mark Polizzotti
Sångtexter fick Nobelpriset 2017

Bob Dylans skiva, HIGHWAY 61 REVISITED, är en av hans mest betydelsefulla. Denna bok handlar om den skivan, om inspelningen och människorna runt omkring.

När albumet gavs ut 1965 som LP-skiva skulle den spelas på 33 1/3-varv på grammofonen. På albumet finns flera låtar som Bob Dylan fortfarande spelar på konserterna, ständigt i nya versioner. Skivan inleds med ”Lika A Rolling Stone” och den nionde och avslutande låten är ”Desolation Row”. Där förvandlas den amerikanska drömmen, i tio verser, till en mardröm. En mardröm dit ”Highway 61 Revisited” leder.

Många har haft åsikter om Bob Dylans låtkatalog. Så bestämde sig Svenska Akademien och gav honom priset. Deras motivering löd: ”Nobelpriset i litteratur 2016 tilldelas Bob Dylan som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen.”

Highway 61 är vid sidan av Route 66 den mest legendariska vägen i USA och den sträcker sig från Kanadas gräns i norr ner till Mexikanska golfen i söder. Vägen passerar platser där Elvis Presley och Muddy Waters föddes. Och Dylans uppväxt- och gruvstad Hibbing ligger strax intill.

Utgivningar i serien 33 1/3 har hittills varit Patti Smiths HORSES, Neil Youngs HARVEST, David Bowies LOW och denna av Bob Dylan.

ÖVERSÄTTNING: Stig Hansén

Recensioner:
Mark har närstuderat texter och sammanhang och skriver både initierat och medryckande och det finns gott om skäl att läsa denna bok oavsett om man ännu inte hört skivan eller om man lyssnat ofta och gärna får ett djupare referensverk som omgärdar nästa lyssning. /// Roger Bengton - Ung tro, webbtidning

Ur artikeln "Därför är Dylans texter litteratur" på nobeldagen 2016:

"Till den kan man lägga Mark Polizzottis bok Highway 61 revisited som nu påpassligt finns på svenska. Det är en utmärkt liten studie av detta berömda album – sång efter sång. Polizzotti är ingen sedvanlig rockjournalist utan är katalogredaktör på Metropolitan museum, med mera. Hans gehör är varsamt kalibrerat. Stilen jargongbefriad. Bra introduktion ...

Bob Dylan knyter faktiskt an till lyriken som en av de äldsta genrerna – sånglyriken med urgrekiska rötter som sedan vuxit vidare under några tusen år. Lyrik kommer av lyra som ju är en sorts urgitarr. Bellmans luta uppträder någonstans på vägen.

Till det kommer att han under ett halvsekel vävt samman populärmusikens alla genrer med konstkulturen, vilket resulterar i symbioser som få andra egentligen kan efterlikna. Som ingen annan bygger han ut den ”amerikanska sångboken”, genre efter genre. Samtidigt är Dylans skivor ofta nog album som i diktalbum – ibland sammanhållna av en konceptuell tanke."

Mikael van Reis - Göteborgs-Posten

« Bob Dylan: Highway 61 Revisited  |  De svenska maoisterna (pocket) »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.