Lindelöws Bokförlag


Pris:
80 :-

Kategori:
Noveller
Översättare:
Einar Heckscher
Förord:
Einar Heckscher
Originalspråk:
Engelska
Format:
110 x 180 mm
Sidor:
312
ISBN-13:
9789187291890
Utgivning:
2018 oktober
Upplaga:
2
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Pocket
Originaltitel:
Betting on the Muse
 Högupplöst omslagsbild
Märkta kort (pocket)
31 noveller
Charles Bukowski
Från den amerikanska undervegetationen

"I Bukowskis noveller gömmer sig ofta ett ursinnigt och ibland rent förtvivlat medlidande." Ur Einar Heckschers förord.

Hos Charles Bukowski får det skitiga ta plats, och det ändrar färg och form och får själ. Därför kallar Einar Heckscher sitt förord för Blomster i en soptunna. Dessa nyöversatta noveller sticker upp ur den amerikanska undervegitationen, står i full blom på bakgårdarna och hyllar den människa som fått sina smällar av livet men ändå hållit emot. Einar Heckscher skriver i förordet:

”I Bukowskis noveller gömmer sig ofta ett ursinnigt och ibland rent förtvivlat medlidande, grundat redan i hans vredgade uppväxt, närt och utvecklat under hans bana som diverse-arbetare och författare.”

Septuagenarian Stew gavs han ut 1990 i original och Betting on the Muse kom postumt 1996. Berättelserna och ­novellerna i dessa båda samlingar gavs första gången ut i Sverige, av Lindelöws, i en volym, med titeln Märkta kort. Det är 31 noveller, exempel på titlar: Ensamt på toppen, Satans son, Fem cent, Lösensumman och Galen nog.

ÖVERSÄTTNING: SARA NORMAN HECKSCHER (redaktör Einar Heckscher)

Recensioner:
14 år efter Charles Bukowskis död dyker en kvinnlig översättare till hans noveller upp. Och nio olika kulturjournalister har läst de 31 nya novellerna:

"Till svenska har Bukowski tidigare främst blivit översatt av Einar Heckscher. Denna gång står han för en inledande essä, medan hans dotter Sara Norman Heckscher är den som står för översättningen. Hon gör ett riktigt bra jobb med att ge dessa 31 noveller svensk språkdräkt. Särskilt väl tycker jag att hon lyckas med dialogen, vilket är väl värt en eloge. Bukowskis vardagsnära slang skulle vara en utmaning för vilken översättare som helst ... De oväntade vändningarna tar flera gånger andan ur mig. Bukowski är en oerhört skicklig novellist och när han är som bäst är han så bra att jag nästan glömmer tid och rum. Med små, nästan osynliga grepp styr han plötsligt texten åt ett oväntat håll. En plötslig insikt som förändrar allt, en oväntad handling."
Annika J Hagström, Helsingsborgs-Dagblad

"Det är fullständigt chosefritt, avskalat och långtifrån inställsamhet om relationer, maktförhållanden, flockmentalitet, tillkortakommanden och allmän galenskap ... En bra bok med mycket svärta skriven med självdistans och roande intriger av en luttrad författare med rik livserfarenhet."
Mats Linderoth, Bibliotekstjänst

"Det är en Bukowski i gammal god form. Samma absurda humor, samma galna historier och samma utflippade karaktärer ... Så grattis alla Bukowskiälskare!"
Thomas Drakenfors, biblioteket i fokus

"I Märkta kort: 31 noveller slås man av hans oerhörda hantverksskicklighet. Han behärskar det korta formatet till fullo."
Ulf Lundén, Dala-Demokraten

"... det är en ren fröjd att läsa ... Det skulle kunna vara becksvart men hans klarsyn är snarast stärkande och ingenting kunde beröva honom från galghumorn. Efter att ha läst Märkta kort känns livet lite lättare, märkligt nog."
Lars Böhlin, Västerbottens Folkblad

"Bukowskis noveller är rättframma. Språket enkelt, uppkäftigt, ovärdat."
Mårten Karl Ericson, Tidningen Kulturen

"... första gången jag utsattes för Bukowski – högläsning på golvet hemma hos en manlig kurskamrat med fallfärdigt badrum och kökskaklet fullt av bränd spagetti – betedde mig precis så medelklassbrudigt som fördomen påbjuder och flydde hem till myskuddarna ... Min egen favorit är nog ”Självmordet” från ”Betting on the Muse”, där vi följer Marvin Denning som är så likgiltig inför livet att han erbjuder sig att ta en kula för att stoppa ett pågående rån på krogen han sitter på. Historien slutar med att han hamnar hemma hos den tjocka, kärlekstörstande och oändligt tacksamma servitrisen Diana som bjuder på vin och biff.
Anna Hellsten, Sydsvenskan

"Han är en sparsmakad stilist med ett absolut gehör för existentiella och sociala nollpunkter och en lojalitet som alltid befinner sig på de utsattas sida, aldrig på maktens. Märkta kort innehåller under alla förhållanden tillräckligt många ess för att man ska vilja vara med i given."
Johan Wilhelmsson, Norrköpings Tidningar

"Vid en första anblick känns det som ett uppsamlingsheat, som något för de redan sålda, för fanclubens finnigaste, men så är det inte alls. Det räcker med inledande, smått surrealistiska "Flyga utan vingar" för att man ska fatta att här får man Bukowski i hans bästa ljus. Novellerna håller rakt igenom, det finns inte en svag punkt i den här samlingen."
Stefan Whilde, sorze och Kristianstadsbladet

« Min oskuld och Pearl Harbor  |  Otvättad kärlek och helveteshundar »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.