Lindelöws Bokförlag


Pris:
70 :-

Kategori:
Pocket
Format:
110 x 180 mm
Sidor:
274
ISBN-13:
9789187291791
Utgivning:
2017 maj
Upplaga:
2
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Pocket
 Högupplöst omslagsbild
Helmers vals (pocket)
Aino Trosell
Berättelsen om en far

Aino Trosells far var ett original i Malung i Dalarna, en egocentriker och dagdrömmare säger och berättar dottern Aino.

Helmers vals handlar om en far. Men också om Helmer som skogsarbetare, jordbrukare, skinnare och outtröttlig när det gällde folkbildning. Han växte upp på gården Tros, utanför Malung i Dalarna. Därav hans efternamn Trosell.

Romanen handlar om Helmers långa liv, han blev närmare 90 år. Far blev han sent, till dottern Aino. Skilsmässan från Edit, som snart följde, var ovanligt på 1950-talet.

Dessförinnan fick Helmer uppleva elektrifieringen av Malung, han var med och byggde godtemplarhuset, agiterade i folkomröstningen om allmänt rusdrycksförbud, köpte en kristallmottagare, bildade skinnarbetarnas fackförening, agiterade för socialdemokraterna, läste, målade, flyttade till Stockholm på 1970-talet och arbetade som vakt, köpte färgteve, skulpterade. Detta är en uppsluppen flödande berättelse, med bitsk humor.

Recensioner:
"Berättelsen av Helmer, den berättelse en far blir i sin dotters hand, är i stora stycken rörande och ett intressant porträtt av en man och hans familjs liv i Dalarna under första halvan av förra seklet. Det är här Trosells stora styrka ligger, att dikta utifrån det hon känner till."
Therese Eriksson - Svenska Dagbladet

"Helmers vals kränger och byter fot, barnets sorg, besvikelse och ilska över en disträ och självtillräcklig pappa bryter ofta igenom de roliga och erkännsamma anekdoterna ... Även om Helmer förblir undflyende är scenerna laddade med längtan och starka spänningar. Jag gillar Trosells skrivstil, hennes oslipade öppna berättarflöde kombinerad med en bitsk svärta där så mycket saknad och brist och sammanbiten duktighet är underförstådd. Motsättningarna ryms, får finnas. Man känner verkligen hur dottern kämpar för att uppskatta den Helmer var, även om han i stort sett struntade i henne."
Pia Bergström - Aftonbladet

"Den här boken måste ni läsa. Den är fylld av både glädje och sorg, den spänner i tiden över hela 1900-talet, den förmedlar kunskaper och fakta om samhällsutveckling och liv under detta avgörande sekel ... Som den utomordentliga författare Aino Trosell är tappar hon inte fokus, det håller ändå hela vägen."
Göran Kastlund - Dala-Demokraten

"Men hon lyckas mer än väl. Det finns en gestalt där, en komplex person med stora kontraster, den timide, belästa, nyktre och dansante arbetaren, som också var en lat dagdrömmare, men som arbetade längre än de flesta."
Cecilia Ekebjär - Dalarnas Tidningar

"Det har blivit en rörande, ibland spännande och hela tiden intressant historia om en dotter som älskade sin far och fick honom att skriva ner berättelser som sitt liv, något hon nu utnyttjat ... Trosell är en utmärkt berättare och hennes inlevelse i den här boken kan man bara inte ta miste på. Liksom fadern har hon drag av folkbildare. Mer ligger nog också i generna. Under faderns senare år i livet blev han konstnär – som dottern fast som utställd tecknare och skulptör."
Kjell E. Genberg - Dast Magazine

"Det är utlämnande och fint skrivet. Läs!"
Elisabeth Hermansson - Bibliotekstjänst

« Helmers vals  |  Lita på Mary! »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!