Lindelöws Bokförlag


Pris:
150 :-

Kategori:
Fakta & debatt
Översättare:
Stig Hansén
Originalspråk:
Engelska
Format:
170 x 170 mm
Sidor:
142
ISBN-13:
9789187291777
Utgivning:
2017 januari
Upplaga:
nr. 1
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
33 1/3: Low
 Högupplöst omslagsbild
David Bowie: Low
33 1/3
Hugo Wilcken
Den fjärde boken i album-serien 33 1/3

David Bowie gick bort i cancer den 10 januari 2016. Två dagar tidigare släppte han sitt sista album Blackstar. 2017 fyller det klassiska albumet Low 40 år.

Low var ett banbrytande album med sin kombination av rhythm´n´blues, rock’n’roll och ett elektroniskt landskap som vi aldrig färdats i. Synten användes i treminuterslåtar. Trumljud gjordes trasiga och blev startskott som ljöd länge. Low blev ett kalejdoskop av spontanitet och många omtagningar i studion, både på slottet Château i Frankrike och Hansastudion i Berlin. Samarbetet med Toni Visconti, som producerade Low med hitlåten Sound And Vision, gav oprövade tillskott. Bland musikerna Brian Eno med sina revolutionerande idéer och elektroniska instrument. Och Iggy Pop, punkens Gudfader, fanns med under inspelningarna, och hans album The Idiot spelades in parallellt, medan musikerna inte visste på vems platta musiken skulle hamna.

Ikonen David Bowie fick influenser från kabarédekadens, droger, det självdestruktiva, från expressionistiska konstnärer, det kalla krigets stämningar. Low:s A-sida är en resa in i ensamma rum. På B-sidan fortsätter resan, men låtarna blir ordknappa, hymner och fantasispråk läggs till, det ordlösa, instrumentala tar över. Vad är en människa utan språk? Hur ensam kan hon vara?

Low speglar det moderna främlingskapet. Det delade Berlin, Muren, militärzonerna, skotthålen, Speers och nazismens reliker, det sönderbombade vid sidan av det nybyggda – allt det kastar långa skuggor över inspelningen.

Bowie kämpade vid den tiden med vanföreställningar och paranoia. Det var musiken som räddade honom.

Recensioner:
"En ödslig stämning ligger som en dimma över hela albumet och just det har Wilcken lyckats rama in i den lilla boken. Genom anekdoter om inspelningsprocessen och välformulerade analyser av text och musik gör han albumet intressant, både för den som aldrig hört skivan och för den som haft den som soundtrack till hela sitt liv."
Jacob Snöbohm - Göteborgs-Posten

"Kan tyckas lite nördigt att gotta sig i detaljer om musiker, texternas uppkomst och betydelse, men som läsare ger det ytterligare ett lager av artisten ifråga ... Det bästa är att ha respektive skiva på spelaren när man läser boken. Det tillför en extra dimension i läsandet, och musiken växer."
Han Bryngelson - Norra Skåne

« Anna och jag  |  Kent Andersson - en biografi (pocket) »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.