Lindelöws Bokförlag


Pris:
240 :-

Kategori:
Poesi
Översättare:
Einar Heckscher
Efterord:
Thomas Wahlström
Originalspråk:
Engelska
Format:
135 x 195 mm
Sidor:
283
ISBN-13:
9789185379743
Utgivning:
2016 maj
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Love is a Dog from Hell
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Kärlek är en hund från helvetet
160 dikter
Charles Bukowski
En slags uppsluppet förtvivlad bluessångare

Här en av Charles Bukowskis mest hyllade diktsamlingar. Nu för första gången på svenska, tack vare översättaren Einar Heckscher.

Dikterna kom till på 1970-talet då Charles Bukowski samtidigt skrev på sin nya roman Women, som kom ut året efter diktsamlingen. Då som etablerad undergoundförfattare, med mycket uppträdanden, levde han ett rock´n´roll-liv. Samtidigt som han skriver med glödande penna. 160 dikter samlar han ihop i Love is a Dog from Hell och ger till sitt bokförlag Black Sparrow Press. De små berättelserna, dikterna, handlar mest om möten mellan man och kvinna. Men mycket annat får också plats. Här några av titlarna: ljuv musik, Chopin Bukowski, professorerna, hur man blir stor författare, vem fan är Tom Jones?, outsiders, ensam julafton, scarlet, vanvett, konstnärliga kretsar, jaha ja ... tillbaka dit jag kom ifrån. Allt som vanligt med små bokstäver, som livet är vid sidan av.

Så här skriver översättaren Einar Heckscher i Förordet till Helveteshunden: ”Det finns en sorts otvättad humanism som genomsyrar den här bokens med lätt hand tecknade men inträngande kortfilmer." Och fortsätter: ”Det autentiska är nyckeln till den sorts poesi han sätter främst hos andra och vad han själv strävar efter: en röst utan krockkuddar och slöjor, som en slags uppsluppet förtvivlad bluessångare.”

Efterordet har Thomas Wahlström skrivit, om hur det var när han fick höra på nyheterna 1994 att Charles Bukowski hade avlidit i sitt hem i San Pedro i Kalifornien.

SMAKPROV: klicka på pdf-filen till vänster ...

Recensioner:
"Besattheten vid ytan fjärmar oss från det inre. Sex som akrobatik, inte som det det kan vara: en holistisk, inre resa. Att läsa Bukowski påminner oss om vår blinda fläck. Hans oförblommade kåthet sätter fingret på vår egen prydhet. Han omfamnar den, kroppens begär, utan omskrivningar, med all dess inbyggda sorg ... Samtidigt finns det något behagligt i hans punkiga nonchalans, som inspirerar. Och en ren människokärlek mitt i cynismen."
Ida Therén - Svenska Dagbladet

"Bukowskis dikter däremot räddas av perfekt tajming, lakonisk klarsyn och galghumor. 'Förhållanden mellan människor är helt enkelt inte hållbara', skriver han i 'Kärlek är en hund från helvetet' – en samlingsvolym med närmare trehundra sidor sjuttiotalspoesi som nu ges ut på svenska ... De är råa avtryck från tillvarons bakgård, avsiktslösa men inte oreflekterade, om Bukowski själv och människor omkring honom. Dårarnas och missbrukarnas påfrestande ömtålighet skildras med tålamod utan ömkan, värme utan skönmålning."
Maria Küchen - Sydsvenskan

"Det finns en kärna i Charles Bukowskis dikter, en kärna som består i essensen av att vara människa, att leva efter bästa förmåga efter de förutsättningar man har."
Catharina Bergman - Biblioteket i fokus

"Vad kan man då skriva om denna nyutkomna, vackra samling med 160 dikter? Vågar jag kalla dem kärleksdikter? Jag tror jag gör det, även om det förstås kan finnas vissa konkreta förbehåll. Men hur vi än vrider och vänder oss så är detta Bukowskis bilder av kärleken, den som inte alls är särskilt romantisk, och inte särskilt hållbar heller, men som är varje människas längtan och behov."
Thomas Nydahl - blogg, Nydahls Occident

"Man kan läsa dessa 160 dikter som ett ständigt och pågående uttryck för längtan och saknad och vilsenhet i tillvaron, som en sorts sökande efter alltings mening. Inte desperat, men näst intill. "
Gunder Andersson - Aftonbladet

"Översättningen är övertygande. Det är mycket bra och lättlästa dikter -"
Magnus Dahlerus - Btj

"Einar Heckscher tycker i förordet att det har med blues att göra medan efterordsförfattaren Thomas Wahlström menar att det snarare är punkpoesi Bukowski sysslar med. Okej, då. Denne bluespunkare håller till i storstadens vattenhål när han inte besöker sängkammare eller andra ställen där man kan få sig ett nyp."
Kjell E. Genberg - DAST Magazine

« Kvinnor  |  Min oskuld och Pearl Harbor »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.