Lindelöws Bokförlag


Reapris: 95 :- 
Ordpris: (150 :-)
Kategori:
Roman
Översättare:
Margareta Järnebrand
Originalspråk:
Norska
Format:
140 x 215 mm
Sidor:
272
ISBN-13:
9789187291562
Utgivning:
2016 februari
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Bare et menneske
 Högupplöst omslagsbild
Bara en människa
Kristine Naess
En av de bästa i sin generation

Till sist blir hon översatt till svenska, den väl etablerade och säregna författarrösten i Norge. Efter åtta egna böcker.

Författaren Karl Ove Knausgård säger så här om sin kollega: ”Få författare klarar att ta språket tätare inpå livet själv än Kristine Naess, hon är en av de allra bästa i vår generation.” Uppmärksamheten för hennes senaste roman Bara en människa gav henne en nominering till Nordiska rådets skönlitterära pris 2015, tillsammans med Jon Fosse, som dock vann priset.

Bara en människa, av Kristine Naess, väver samman tre generationer kvinnor. Bea Britt, som är författare till yrket, bor själv i den villa där hennes far växte upp. En tidig morgon är det människor i orange västar utanför den stora gamla villan och i trädgården. De letar efter en 12 år flicka som försvunnit. Bea Britt har sett henne gå förbi med en liten hund. Polisen hittar flickans ryggsäck i hagen bortanför huset och Bea Britt blir en av polisens misstänkta och hämtas till förhör. Samtidigt som hennes far och farmodern Cessis liv och livshistorier blir allt mer levande för henne, som sitter i villans väggar. En villa som finns strax utanför centrum i Oslo. Dit kommer också en väninnas dotter Beata ofta på besök, som en frisk fläkt från en ung generation.

Bara människa är en roman om att stå ut med sig själv och andra, om vad som krävs när existensen sätts på prov och om hur kärleken kan lysa upp och värna livet.

Recensioner:
"Det finns en kokande vrede i Cessi, en litterärt tacksam bitchighet och Kristine Naess tar verkligen ut svängarna i denna infernaliska djävulstango ... Översättaren Margareta Järnebrand har fångat Naess intensiva prosa väl, både i dess framforsande tirader och jagupplösta ångest. "Bara en människa" visar på bredden och styrkan i den samtida norska prosan, som är mer än bara Fosse och Knausgård."
Eva Ström - Sydsvenskan

"Det är en förunderligt välskriven och intressant roman som väcker funderingar ... Psykologiskt trovärdig men också en njutning för den rent litterärt intresserade; detta är ett intelligent romanbygge av kontrapunkter och dubbleringar. Och djup."
Maria Ehrenberg - Borås Tidning

"Bara en människa är en lyckad introduktion av Kristine Naess på svenska. Det jag framför allt tar med mig från romanen är det precisa språket, hennes insiktsfullhet och fantastiska miljöbeskrivningar."
Amanda Gräns - Biblioteket i Fokus

"Den försvunna flickan är ett tema som med jämna mellanrum återkommer, men oftast placerat lite ur fokus. Det är i stället Bea Britts monologer, erinringar, iakttagelser, minnen som utgör huvudlinjen, grundmelodin varifrån hennes hugskott utgår. Det är påträngande rått, humoristiskt, ett slags drömsk naturalism. Hennes ordströmmar och mödor att hålla livet samman övergår sen i och blandas med farmoderns öde, hon som hamnade i ett uselt överklassäktenskap, som halkade fram och tillbaks i klassresan och fick problem med sin son Finn, Bea Britts papp ... jag bara gillar sådant som leder mig ut ur den gängse kulissvärlden."
Carl Erland Andersson - Göteborgs-Posten

"Næss har på ett suggestivt sätt omgett sina tre kvinnobilder med berättelsen om ett mystiskt flickförsvinnande i dagens Oslo. Bara en människa bjuder på ett författarmöte med mänskliga kvaliteter."
Ingvar Engvén - Btj

"Detta sagt visar romanen dock på flera plan att Kristine Næss är en driven författare med språket i sin hand och en blick som letar sig djupt ner i det mänskliga innersta. Berättelsen om Cessi utgör dessutom en roman i sig!"
Paulina Helgeson - Svenska Dagbladet


FRÅN NORGE
”Bara människa kombinerar ett kriminalfall i media med porträtt av kvinnor från tre generationer … Bara människa består av tre högst individuella och sammanflätade berättelser, som tillsammans ger oss en överraskande och mångdimensionell syn på det liv vi lever och hur vi som människor går varandra till mötes.”
Ur motiveringen från Nordiska rådets litteraturjury

”Poeten Kristine Naess är överflödande rik på välformulerade insikter och precisa bilder.”
Cathrine Kroeger, Dagbladet

”Bara människa är en mörk, gripande, oroväckande och underhållande roman som utökar ett redan rikt författarskap.”
Ulf Eriksson, Vagant

”Bara människa är analys av både olika generationer och språk i en lustbetonad och imponerande form.”
Ingunn Oekland, Aftenposten

”Mer än av en kriminalgåta är Kristine Naess upptagen av frågorna om mänskliga egenskaper, och hon borrar djupt både i det familjära och i de sociala ramar som de tre kvinnorna lever sina liv innanför.”
Oddmund Hagen, Dag og Tid

« Ghurba  |  Operation Contra »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.