Lindelöws Bokförlag


Pris:
135 :-

Kategori:
Fakta & debatt
Format:
140 x 220
Sidor:
265
ISBN-13:
9789187291555
Utgivning:
2015 november
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Livet på teatern
tio röster
Stig Hansén
Intervjuer med några av våra största skådespelare

Tio röster, tio profilstarka kvinnor som vigt sina liv åt teatern. Här intervjuade av författaren, dramatikern och journalisten Stig Hansén.

De tio kvinnorna som är starka och vet vad de vill, berättar länge, mycket öppenhjärtigt och avslöjande om hur det var att komma in i teatervärlden, vad de lärde sig och hur de tog sig vidare. Och vad de vill nu.

De tio är: Eva Bergman, Berit Gullberg, Marie Göranzon, Vicky von der Lancken, Yvonne Lombard, Carin Mannheimer, Suzanne Osten, Eva Rydberg, Evabritt Strandberg och Birgitta Ulfsson.

När Marie Göranzon får frågan om hur det var i början av hennes teaterliv så berättar hon att hon bara söp in allt runt sig. ”Det fanns en sorts omedvetenhet i det man gjorde, en charm.” Sedan kom arbetet efter sju år då hon började iaktta sig själv. ”Vad är det jag gör? Varför gör jag så? Jag fick jobba med jobbet och då blev det omedelbart svettigare och mer ångestfyllt.”

Och när Evabritt Strandberg svarar på frågan om hur hon arbetar, så handlar det om att hon absolut inte vill ha pauser, hon vill bara jobba. ”Det finns inga mellanlägen.” Allt mer vill hon ha ett starkt samarbete med regissören och får hon det så ”blir jag en dröm att jobba med. Men om någon kör över mig och inte vill ha en dialog kan jag vara ganska jobbig.”

När Eva Bergman ska berätta om hur hon regisserar så kommer historien om när hon ringde fotbollsspelaren Torbjörn Nilsson för att lära sig bygga ett teaterlag. "Jag är väldigt publikmedveten. Om man inte tänker att någon vill titta, utan bara gör konst för konstens egen skull ... Nej, det är inte min grej. Jag tänker alltid: Vem vill se detta? Vill jag se det?"

SMAKPROV från boken finns i pdf till vänster

Recensioner:
"Just detta, den konstnärliga processen, livet (och lidandet) på teatern, beskrivs i författaren, dramatikern och journalisten Stig Hanséns insiktsfulla och tankeväckande intervjubok i vilken han samtalar med tio starka, mycket olika och välformulerade kvinnor ... Livet på teatern är en lyxig läsning, det är både roligt, allvarligt och viktigt att dessa profilstarka kvinnor tillsammans med Stig Hansén så generöst och klokt formulerar sina tankar och erfarenheter. Jag har dessutom fått många nya citat - både till repetitionssalen och till chefsrummet. Starka kryckor i vardagens utmaningar och tvivel."
Kajsa Giertz - Sydsvenskan

"Intervjun med Mannheimer är en av bokens längsta och bästa. Samtalet slingrar sig hit och dit och avslöjar Mannheimers styrka: modet ... Att ha roligt, hålla sams, bygga ett team, är viktigt i tillblivelsen av en föreställning. Därom vittnar många av rösterna i boken."
Carin Ståhlberg - Dagen-Nyheter

"Men en av intervjuerna slår det mesta i genren. Den har Hansén, väl påläst, gjort med Birgitta Ulfsson ... Det är en underbar text som borde bli obligatorisk läsning på teaterskolor och för varje vidareutbildning i konstformen."
Tomas Forser - Göteborgs-Posten

"Stig Hanséns bok kan läsas som en motvikt till den snuttjournalistik som breder ut sig ... Själv har jag särskilt fäst mig vid Birgitta Ulfsons jämförelser mellan svensk och finländsk teater - hon har ju själv lång erfarenhet av bägge. Och i intervjun med Eva Rydberg berättar hon - såvitt jag vet för första gången - om vilka negativa följder det fick för henne när hon trädde fram politiskt för dåvarande KDS."
Mats Rosin - Folkbladet Västerbotten

"Består boken av långa och vindlande samtal, fulla av allvar och rättframhet, prövande tankar och motsägelsefulla påståenden ... I allt som sägs finns en i grunden djup ödmjukhet inför den egna yrkesrollen, inför att vara en del av teaterns värld, där den egna insatsen står i oupphörlig förbindelse med traditionen och klassikerna, hantverket och kollegorna. Det är en bok att bli upplyft och en smula stärkt av – det är som att få sitta vid matriarkernas fötter och lyssna."
Alexandra Kronqvist - Norrköpings-Tidningar

"Hanséns intervjuer följer inte någon särskild mall, utan underkastar sig klokt nog intervjuobjektens mer eller mindre fria flöden av tankar, minnen och berättelser ... Intervjuernas öppna struktur och rättframma ton gör texterna både lättlästa och entusiasmerande, och utgör dessutom med sina många inbakade referenser till enskilda föreställningar och kollegor en värdefull dokumentation av ett stycke svensk teaterhistoria, från 40-talet och framåt."
Martin Lagerholm - Bibliotekstjänst

« Janne Josefssons uppdrag  |  Så nära barfota (pocket) »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!