Lindelöws Bokförlag


Pris:
180 :-

Kategori:
Biografi
Illustratör:
Peter Eriksson
Format:
190 x 190
Sidor:
256
ISBN-13:
9789187291517
Utgivning:
2015 september
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Tomas Andersson Wij sjunger blues från Sverige
Richard Ohlsson
En musiker där poesin i texterna är avgörande

En närlyssning av Tomas Andersson Wijs elva cd-skivor och aktuella konsertfoton ger ett närgånget porträtt av rockpoeten.

Boken Tomas Andersson Wij sjunger blues från Sverige handlar mycket om artisten, uppväxten och tiden innan skivdebuten; även om fokus ligger på konstnärskapet, det är ändå svårt att skilja på Tomas Andersson Wijs sångtexter och hans självbiografiska anspelningar.

I elva kapitel presenterar författaren Richard Ohlsson sin syn på de nio studioalbumen samt liveskivan Live på Rival och samlingsskivan En introduktion till Tomas Andersson Wij. Här ges en bakgrunden till inspelningarna av skivorna. Boken är rik på fyrfärgsfoton från konserterna på Rival och Södra Teatern i Stockholm i höstas och våras. Fotograf till alla bilderna är Peter Eriksson.

Detta är en bok om sångtexterna, som författaren sätter in i ett större sammanhang. Texterna filtreras också genom annan musik och genom litteratur, film och filosofi, vilket både breddar och fördjupar den värld Tomas Andersson Wij rör sig i.

Tomas Andersson Wij har allt sedan debuten med skivan Ebeneser 1998 visat att han är en unik röst i svenskt musikliv. När han tilldelades 2013 års Taubestipendium beskrev juryn honom som en ”rockpoet som med uppfriskande allvar framhärdar med dygder som musikalisk noggrannhet, tematisk räckvidd och existentiellt djup.

Hans sångtexter kretsar kring existentiella frågor om identifikation, förgänglighet, mänskliga relationer, tro och tvivel och olika samhälls- och samtidsfenomen.

Tomas Andersson Wij har spelat in TV-program där han pratar med kända artister, och så sjunger de tillsammans. En antologi har också kommit ut med riktigt många av de intervjuer som han har gjort i olika tidningar som musikjournalist.

FOTON: Boken är rikt illustrerad med bilder från senaste året av fotografen Peter Eriksson. Han har både varit med bakom scen och innan under repetitionerna, och förstås under själva konserterna.

SMAKPROV: Klicka på pdf-länken till vänster.

Recensioner:
"Boken är rasande vacker. Snygg layout. Tilltalande. Stämningsfulla bilder. Även en analfabet skulle vilja läsa den. Och Richard Ohlsson är bättre än någonsin tidigare, det han tidigare bara snuddat vid lyckas han nu fullfölja ... Richard Ohlsson gräver sig ner i TAW:s mylla, men gräver sig samtidigt uppåt, vidare och breddar förståelsen av TAW:s tankevärld, hans musikaliska värld ... Och att läsa Richard Ohlssons bok och samtidigt lyssna på TAW:s låtar är en välsignelse. Plötsligt förstår man och känner man mer."
Henrik Rydström - Barometern

"Många av Tomas texter tar en längre sväng genom hjärtat och jag tycker om att fokus i boken ofta ligger just på texterna ... Boken är både en resa genom Tomas musik och en resa genom Sverige, med tåg, med buss, med bil, till fots. På sätt och vis är att resa genom hans musik och genom Sverige samma sak. Vi kommer fram, men musiken fortsätter."
vakentimmar.com

"Texten är välskriven och boken är vackert formgiven och riktigt illustrerad med snygga bilder från TAW:s nästan 20 år långa karriär."
Tobias Pettersson - Btj

"Ohlsson ger en kronologisk översikt av samtliga skivors bakgrund, innehåll och inspelning där stort fokus ligger på Andersson Wijs självbiografiska texter ... Han har nominerats fler gånger till Grammisgalan och 2013 tilldelades han Taubestipendiet."
popmani.se

"Hans sångtexter tar ofta avstamp i det lilla för att sedan eka ut i en större, mer undflyende och motsägelsefull, verklighet."
drefvet.se

"Boken har helsidor med livefoton och det lyfter innehållet. Jag gillar också att boken kopplar med platser som Mariatorget, Västerbron och Blecktornsgränd. Ett gediget arbete och svårt arbete att närlyssna en sådan omfattande utgivning."
Anders Lindholm - Radio Fyris

"Vid sidan av musiken har han till exempel också blivit känd för sina intervjuserier på Brunnsgatan samt för sitt stora modeintresse. Vi tog kontakt med Richard Ohlsson för att få veta lite mer om hur boken kom till. Hur kommer det sig att du valde att skriva en bok om Tomas Andersson Wij? Hans musik och texter har alltid träffat mig rätt i hjärtat. Han borde vara viktig för så många fler och med min bok vill jag visa varför han är en av Sveriges största sångpoeter."
tidal.com

I ett intervju i Östra Småland, den 12 september säger Richard Ohlsson:
"Det är ingen traditionell biografi, det handlar mer om konstnärskapet. Vilket är svårt att skilja från honom själv eftersom låtar är rika på självbiografiska texter."

Så här presenterar författaren Richard Ohlsson sin kommande bok för journalisten på tidningen Barometern i Kalmar:
"Musiken går rakt in i hjärtat på mig. Jag tycker om den vemodiga stämningen i sångerna ... Tomas Andersson Wij är även känd för sina skildringar av ett kallt och grått Sverige, ett land där solidariteten har satts på undantag."

« Varför har livet ingen dag?  |  Hitlers fiender »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.