Lindelöws Bokförlag


Pris:
120 :-

Kategori:
Noveller
Översättare:
Karin Löfdahl
Förord:
Stig Hansén
Originalspråk:
Tyska
Format:
140 x 220 mm
Sidor:
220
ISBN-13:
9789185379569
Utgivning:
2015 februari
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Erzählungen
 Högupplöst omslagsbild
Doktor Murkes samlade tystnad
12 efterkrigsnoveller
Heinrich Böll
En klassiker med satiren som kännetecken

I tolv noveller berättar Heinrich Böll om efterkrigstidens Västtyskland. Berättelsernas kännetecken är satiren.

Heinrich Böll blev en viktig röst i Tyskland under efterkrigstiden och uppmärksammad för sin novellkonst. Doktor Murkes samlade tystnad är ett exempel. Radioproducenten ställs inför en besvärlig debattör som kräver att hans inläsning ska ändras. Ordet ”Gud” byts ut till formuleringen ”detta högre väsen som vi tillber” - och detta inte mindre än 27 gånger.

I tolv noveller berättar Heinrich Böll om efterkrigstidens Västtyskland. När bomberna slutat falla måste människor få vardagen att fungera. Efter nederlaget dröjer nazismens skugga sig kvar. Alla tvingas leva med nya förutsättningar: fiskaren, kyparen, ölutköraren, kontoristen, skattekontrollören, mannen som makulerar dokument och Bodo som skriver kärlekslyrik.

I Heinrich Bölls Nobelföreläsning, den finns tryckt här som avslutning, talar han om fantasins stora betydelse, att förnuftet inte räcker till, det finns glipor där poesin måste tillåtas vara en självklar del av livet.

Karin Löfdahl har givit de satiriska berättelserna och Nobeltalet en ny översättning.

I förordet, Resan till Köln, skriver författaren Stig Hansén: ”50-talet är lika med engagemang i den inflytelserika Gruppe 47, där tyskspråkiga författare diskuterar varandras och andras verk, en lång rad böcker – och hans vänsterprofil stärks. Han kritiserar på 60- och 70-talen ledande politiker, blir ordförande i PEN-klubben, diskuterar de västtyska terroristernas politik, bevakas av säkerhetspolisen, ifrågasätter religiösa ledare, och 1974 kommer romanen Katharina Blums förlorade heder; i den nagelfars samhällets våldspolitik och medielandskapet – och detta blir hans mest kända verk, tillika en storsäljare. Han tar sig an dissidenter från öst, deltar flitigt i samhällsdebatter, tills han sommaren 1985 insjuknar och dör den 16 juli. Kistan bärs av sönerna, Günter Wallraff, Lew Kopelew och Günter Grass – och Grass säger att Böll föraktade de mäktiga som inte kände skam över sina fel.”

Recensioner:
"Satir beror av att det skildrade är högst troligt. Det finns så att säga ingen fantastik i den vanliga idiotin utan en sorts blandning av konventioner och manier som kan spegla samhället i stort ... Bäst tycker jag nog om Kyrkan mitt i byn som gavs ut 1966. Här har Bölls ironiska stil mognat, vilket där märks i Löfdahls styva översättning ... Inte underligt att satir mer sällan ses som en konstform på svenska. Det tolkas som kvick reklam och grimaser, vilket är synd. Men så finns alltså Heinrich Böll som här får ett fint personligt förord av Stig Hansén och en avslutning med Bölls Nobelpristal från 1972. Till skillnad från vanliga kalkyler finns i litteraturen alltid något oberäkneligt jäsande, påpekar Böll. Precis som i brödbak."
Mikael van Reis - Göteborgs-Posten

"Den tyska författaren Heinrich Böll, som fick nobelpriset 1972, är återigen aktuell med romanen Katharina Blums förlorade heder och novellsamlingen Dr Murkes samlade tystnad. Programledare Gunnar Bolin, bibliotekarien Alle Eriksson, kulturredaktionens Jenny Aschenbrenner och Ola Larsmo, författare och kritiker, läser om och diskuterar ett författarskap långt utöver det vanliga."
Länken för att lyssna på detta program:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/522924?programid=4648
P1 Kultur, Kritiken

"... en viktig modern klassiker. Detta är angelägna och läsvärda texter. Förord av Stig Hansén. Karin Löfdahls nyöversättning är följsam och nyanserad."
Thomas Kjellgren - BTJ

"Doktor Murkes samlade tystnad är en läsupplevelse utöver det vanliga. Bölls skarpa men på något vis varma satir lockar både till eftertanke och leenden, medkänsla med figurerna och ilska över världens ordning. I den briljanta novellen som gett namn åt samlingen möter vi Doktor Murke, som på den radiostation där han arbetar får till uppgift att klippa ut ordet ”Gud” ur två halvtimmeslånga radioprogram."
Tone Sundberg Brorsson - dagensbok.com

"Doktor Murke själv i titelnovellen är en figur lika ogripbar som K i Kafkas Slottet och hans motpol Bur-Malottke. Och överhuvudtaget kan vi säga att så är på sätt och vis alla gestalter i denna bok av Böll. De saknar ett inre liv, är alla projektioner av något som varit... Böll skildrar en värld där skuggor rör sig. Är detta ett uttryck för den skuld och förnekelse som tömt alla på ett inre liv, i och med att minnet stängts av."
Oliver Parland - Tidningen Kulturen

« Bortresta (pocket)  |  Doktor Murkes samlade tystnad (pocket) »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.