Lindelöws Bokförlag


Pris:
80 :-

Kategori:
Biografi
Format:
110 x 180 mm
Sidor:
310
ISBN-13:
9789185379965
Utgivning:
2015 januari
Upplaga:
2
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Pocket
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Guilloutinen (pocket)
Biografi om Jan Guillou
Paul Frigyes
Obekväma sanningar om Jan Guillou

Först stoppades boken av Norstedts. Nu kommer den ut i sin pocketversion, med nya avslöjanden ur Jan Guillous brokiga liv.

I biografin avslöjas sanningar om Jan Guillou som han själv inte vill kännas vid. Vad är sant i romanen Ondskan? Blev han ständigt misshandlad av sin styvpappa? Varför lämnade han TV-programmet Svepet i direktsändning, varför blev IB-affären så legendarisk, KGB-affären så förödande och vilken roll hade Guillous farfar och far på Frankrikes ambassad under andra världskriget? Och ärligt talat, hade han aldrig några rutiga skjortor på sig i TV-programmet Rekord-Magazinet?

Sedan Guillou första gången hamnade på Expressens löpsedel, som ung på sextiotalet, har han omgetts av infekterade trätor, beundran och öppen avsky, men också dråpliga omständigheter som blivit vandringshistorier. Jan Guillous bråk med kulturelit och offentliga makthavare är minnen för många - det handlar mindre om att mäta sig intellektuellt än om verbal slapstick och burlesk humor. Det är då i mötet med motståndarna han noggrant förbereder Guilloutinen.

I denna bok, där en stor del av Sveriges offentlighet passerar revy, löper också en allvarlig fråga om villkoren i samhällets krav på framgång i mediernas rampljus. Vari består Sveriges behov av Guillou? Undrar journalisten och författaren Paul Frigyes, som tog fem år på sig att skriva den oberoende boken om Jan Guillou.

Recensioner:
KORT OM DEN INBUNDNA UPPLAGAN:

"Frigyes redovisar ärligt resultaten av efterforskningar, även när han inte är nöjd med dem. Och även där Guillou har fel om historiska detaljer är Frigyes generös i sin tolkning."
Sam Sundberg - Svenska Dagbladet

"Det är särskilt roligt att Frigyes lyfter fram Guillous humoristiska kvaliteter."
Ola Wihlke - Skånska Dagbladet

"Det finns självständiga röster som faktiskt kan ge en bild av en pojke som både haft en imponerande rättskänsla och en rörande drift att vilja få rätt och imponera på omvärlden."
Jesper Högström - Dagens Nyheter

"Bakgrunden till Guillous livslånga revanschism kommer fram i familjehistorien."
Björn Gunnarsson - Göteborgs-Posten

"Frigyes har en nyanserad berättarstil, utan sådana kategoriska och självsäkra utfall som Guillou är känd för."
Staffan Bjerstedt - biografier.nu

"Bäst är IB-avsnittet, bokens längsta kapitel, som väl fångar denna fascinerande tid."
Torbjörn Forslid - Sydvenskan

"Men historien hinner också ikapp Guillou när Expressen 2009 avslöjar hans KGB-kontakter under 70-talet. Där och då lyckas Paul Frigyes komma något lite djupare in i den dubbelhet Jan Guillou visar ... där erfarenheter av svek och ensamhet tycks spöka."
Mattias Hermansson - Sveriges Radio Kulturnytt

"Paul Frigyes har åstadkommit en både välskriven och intressant biografi."
Tom Carlson - bloggen Tankar i trappen

"Däremot kommer Frigyes då och då faktiskt den på samma gång känslige, temperamentsfyllda och modige människan Guillou nära."
Fredrik Borneskans - Borås Tidning

"Att Guillou tävlar i en klass för sig visar väl det faktum att han fick Norstedt att backa och dra in boken. Det är nog inte många som lyckats med det."
Västerviks-Tidningen

"Slutomdömet, rabaldret till trots, är att Paul Frigyes har gjort ett gediget arbete där även människan Jan Guillou, bakom mediemyten, bitvis glimtar fram."
Henric Ahlgren - Bibliotekstjänst

« Samlad huvudvärk under 30 år  |  Jan Guillou - utifrån »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.