Lindelöws Bokförlag


Pris:
120 :-

Kategori:
Poesi
Förord:
Kristian Lundberg
Format:
130 x 200 mm
Sidor:
96
ISBN-13:
9789185379859
Utgivning:
2015 mars
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Danskt band
 Högupplöst omslagsbild
Från nionde våning
Stig Johansson
En diktsamling om höghuset i centrala Malmö

En återkomst av författaren som skrev den kritikerrosade diktsamlingen, Den kapsejsade himlen.

En originell diktsamling, porträtt av människor i ett höghus i Malmö. Dikter i en kollektiv anda, där tankarna går till Sotfragment av Stig Sjödin, porträtt av människor på 1940-talet på ett järnbruk i Sandviken. Men här är vi placerade mitt i nutiden, med Öresundsbron som utsikt och färdtjänst som hämtar och lämnar hyresgäster.

”Alla dessa dagar som kom och gick / inte visste jag att de var livet." Det är numer en klassisk diktstrof av Stig Johansson. Han är rikskänd för sina många aforismer.

Om den nya diktsamlingen Från nionde våning skriver Malmöförfattaren Kristian Lundberg, i ett känsloladdat förord:

”I ’Från nionde våning’ befinner vi oss på samma gång i ett nu och i ett då. Dikterna är ofta mycket konkreta. Personer, platser, händelser. Det är från den pågående vardagen som dikten tar avstamp, en Coop-butik, en digital kontakt med hemtjänsten, en bänk, ett blommande träd ... Stig Johansson skriver här en slags folkhemselegi, en berättelse som just på lyrikens paradoxala sätt är både unik och specifik. Människa efter människa stiger fram, som just i en väldig kör där rösten betvingar både glömska och död ... För mig är ’Från nionde våning’ en storslagen diktsamling som förmodligen kommer att finnas kvar långt efter det att det fiktiva eller faktiska huset med minst nio våningar har bytt hyresgäst efter hyresgäst.”

Recensioner:
"Här finns stråk av Harry Martinson, en grogrund. En hamn och en annan världsdel skymtar förbi. Fjärran avlägsna städer. Arbete på en båt. Matlagning. Men överlag utspelar sig merparten av dikterna i ett alldeles vanligt bostadskvarter ... Detta är helt igenom självklara dikter."
Staffan Engstrand - Nerikes Allehanda

"Stig Johanssons dikt lever vid sidan av poesins allfarvägar, i detaljer ... glimtvis anrikas språket maximalt, som när en koltrast 'drar fram sin dag ur den grå gryningen' ... Som ett slags koncentrat av de där dagarna som var - och är - livet."
Ingrid Bosseldal - Göteborgs-Posten

"Det är en rak, självklar poesi som lyckas befinna sig i allt det vardagliga utan att slätas ut. I det sorgesamt stillsamma ligger en skörhet som får det att brista när jag sitter i mitt tysta vardagsrum och ser sommaren röra sig där ute."
Anna Carlén - dagensbok.com

"Detta är en tidlös poesi, dået trängs med nuet, inte trängs, utan går bredvid, det finns ingenting, som skaver i Stig Johanssons poesi, orden löper enkelt och självklart, inga stora åthävor och gester visas, det är en språklig harmoni och stillsam balans, det finns inga trapetser för ordvrängeri och svullna metaforer, ingen tillgjordhet och förkonstling. Detta är bara en uppvisning i konsten att skriva poesi och det är bara att hoppas att han når många läsare och att han snart kommer med sin sjätte diktsamling."
Bo Bjelvehammar - Tidningen Kulturen

"Denna diktsamling är varmt tilltalande."
Jörgen Hammenskog - Btj


Några recensionscitat från 1980-talet då Stig Johansson slog igenom, bokstavligt talat över en natt, med diktsamlingen "Den kapsejsade himlen". Utgivande förlag var då Bra Lyrik:

"Häpenhet och förundran över tillvaron, förmågan att se det vackra i det till synes triviala är alltså ett framträdande drag i denna poesi.”
Gunnar Odhner, Sydsvenskan

”Den är en stark och övertygande debut.”
Ingela Brovik, Helsingborgs Dagblad

”Och det finns både klurighet och livsvisdom i det mesta Stig Johansson skrivit.”
Arne Säll

”Den genomträngande sakligheten firar triumfer i hans poesi.”
Staffan Stolpe, Arbetet

”Den, som aldrig har läst lyrik, och som är rädd att där inte finna något som berör mig, rekommenderas denna lilla humoristiska bok.”
Magnus Nordangård, Katrineholms-Kuriren

« Ensam (pocket)  |  Djurrätt och socialism (pocket) »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.