Lindelöws Bokförlag


Pris:
120 :-

Kategori:
Roman
Översättare:
Jimmy Ginsby
Originalspråk:
Norska
Format:
135 x 195 mm
Sidor:
183
ISBN-13:
9789185379910
Utgivning:
2014 oktober
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Bergeners
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Bergensare
Tomas Espedal
En kort roman sprängfull av erfarenhet

Detta är Tomas Espedals tredje bok som nomineras till Nordiska rådets litteraturpris. Den 29 oktober avgörs det.

Bergensare inleds på ett hotell i New York och avslutas på pensionat Kurfürstendamm i Berlin. Mellan dessa världsstäder berättar TOMAS ESPEDAL om sin egen barndoms- och uppväxtstad Bergen.

Med James Joyces Dubliners som diskret ledsagare tar författaren med läsarna längs de egna kvarteren och gatorna i hemstaden. Han reflekterar, antecknar, skriver dagbok och porträtterar människor och företeelser. Han skriver ner berättelser och spränger in noveller i texten, möter författarkollegor som Karl Ove Knausgård och Dag Solstad, kulturjournalister och vanliga bergensare. Han lyssnar spänt till anekdoter som berättas och han skriver brev.

Han längtar bort, och han längtar hem.

Recensioner:
"Espedal har en unik förmåga att vara angelägen och träffa läsaren. Det är inte förvånande att samtliga hans tre böcker på svenska Mot konsten, Gå och Bergensare nominerats till Nordiska Rådets litteraturpris. Har du ännu inte läst Espedal? Grattis!
Håkan Linger - Biblioteket i fokus

"Jag vet inte hur Espedal bär sig åt för att skapa magin, denna närvaro och känsla av väsentlighet ... Och han lyckas beskriva platserna så att de framstår som tillstånd. Läsaren är själv där, del av stämningen, den sammansatta känslan hos berättaren. Mörkret, det nattliga men också det invändiga, det kvävande. Till allt detta är Bergensare en osedvanligt vacker och allvarlig utsaga om kärlek. Tomas Espedal är helt enkelt en storartat vital författare och jag önskar honom ­läsare och ­Nordiska rådets litteraturpris flera gånger om."
Barbro Westling - Aftonbladet

"Espedals språk är bättre än Knausgårds, mera utsökt avslipat ... Flykt från kärlekssorg är både utgångs- och slutpunkt i boken: att resa bort för att kunna komma hem."
Björn Gunnarsson - Göteborgs-Posten

"Att läsa den norske författaren Tomas Espedal är att resa. I rummet, i konsten, i tanken och i känslan ... Jag läser en snutt på spårvagnen, en på tåget, till frukost, i sängen, jag tar med boken överallt."
Jenny Högström - Helsingborgs Dagblad

"Tomas Espedal flyger mellan världens storstäder: New York, Madrid och Berlin. Däremellan är han hemma i Bergen, den norska titeln är ”Bergeners”, en blinkning till James Joyces ”Dubliners”. Han söker efter sig själv och efter den ultimata texten. Motståndet är ständigt närvarande, hela boken är en fulländad work in progress."
Lina Kalmteg - Svenska Dagbladet

"Bergensare är trots genreskiften och fiktionsgränser inte en svårläst bok. Texten är på ett svårbeskrivligt sätt närvarande och avslappnad, och det är ett nöje att läsa den."
Yrla Dentén - Btj

"Uppblossande passioner övergår i bittra separationer. Ett skred av rastlös ångest och sömnlöshet lindras tillfälligtvis med sprit, cigaretter och bokläsande ... Estetiskt påminner Espedals poetiska prosa mindre om Lundells, mer om Kristian Lundbergs, som också omnämns."
Anneli Jordahl - Sydsvenskan

"Espedal målar – på många oväntade sätt – ett porträtt av Bergen. Det är en plats på jorden där han känner rottrådarnas betydelse. Men också en plats han vill fly. Flera av dessa miljöporträtt tillägnar han kvinnor som skriver och skapar."
Thomas Nydahl - bloggen Nydahls Occident

"Det är något med Tomas Espedals sätt att skriva som är en sorts rålitteratur, som är ren konst. Och kanske är det vad han själv också både vill och påstår, inte minst genom titlarna på sina böcker."
Anneli Dufva - SR P1 Kulturnytt

« Som det blev  |  Gå »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.