Lindelöws Bokförlag


Pris:
150 :-

Kategori:
Krim & thriller
Översättare:
Janina Orlov
Originalspråk:
Finska
Format:
145 x 220
Sidor:
192
ISBN-13:
9789185379613
Utgivning:
2014 september
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Ystävät kaukana
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Vänner långt borta
Matti Rönkä
Glasnyckel-vinnare

Hittills är Matti Rönkä den enda finska författaren som fått pris för bästa nordiska deckare.

I "Vänner långt borta" söker skuggor ur Viktor Kärppäs ryska förflutna upp honom i Helsingfors. Han har fått fart på sin byggfirma och bor med sambo i en villa. En dag står hans hem i lågor. Jagad ger han sig iväg österut, tillsammans med en barndomsvän, som numer arbetar som kriminalkommisarie i Helsingfors. För att söka upp källan till den maffigrupp som vill mörda honom tar han hjälp av gamla kontakter i både finska och ryska Karelen, och hans gamla lärdomar han fick som elitsoldat i Ryska armén är oumbärliga.

Huvudpersonen Viktor Kärppä är ryss, med ursprung i ryska Karelen. Han har utvandrat till Finland, från Ryssland, och arbetar som privatdektektiv och med egen byggfirma. Viktor har ett förflutet i den sovjetiska armén. ”Han har en mördares ansikte”, sägs det. Viktor Kärppä är Mannen från andra sidan gränsen.

Matti Rönkä har vunnit deckarpriser i Finland och Tyskland, och också Glasnyckeln, för bästa nordiska deckare, för just Vänner långt borta.

Tidigare har "Med en mördares ansikte" och "Brodern från Moskva" kommit ut på svenska.

Recensioner:
"Stämning Noir. Men inte typisk noir. Viktor Kärppä kan liknas vid en finsk-rysk Philip Marlowe. Här finns en tydlig rottråd till USA:s hårdkokta deckartradition men också andra stämningar, ett annat mörker än i både amerikanska och brittiska noir-deckare. Ryssland och Finland krockar och förenas till finsk-rysk noir."
Bengt Eriksson - Borås Tidning

"Rönkäs stil är mycket driven; hårdkokt med komiska underskruvar och buskisartade inslag. Med lätt handlag och personlig röst ger han oss en välkomponerad historia."
Mats Rosén - Btj

« Med en mördares ansikte  |  Gömmarna »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.