Lindelöws Bokförlag


Reapris: 125 :- 
Ordpris: (190 :-)
Kategori:
Biografi
Format:
150 x 220
Sidor:
306
ISBN-13:
9789185379934
Utgivning:
2014 maj
Upplaga:
nr. 1
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Jan Guillou - utifrån
Paul Frigyes
Först stoppades boken - nu finns den

Biografin "Jan Guillou - utifrån" är en utökad upplaga, jämfört med boken som stoppades i januari. Nytt kapitel om hur boken kom till.

Alla har starka åsikter om Jan Guillou – en av Sveriges mest kända och stridbara mediepersoner. Boken om Jan Guillou skapade febrigt intresse och starka åsikter redan innan ens första ordet i manus skrivits, och dramatiken blev än större efter att Jan Guillou skarpt och framgångsrikt angripit boken i direktsänd TV.

Paul Frigyes säger sig ha drivits av förundrad fascination snarare än beundran eller dåliga känslor inför den kontroversiella skriftställaren och resultatet är ett motstridigt porträtt. Det handlar om personen, yrkesmannen och fenomenet Guillou och hur han varit med om att forma villkoren för opinionsbildning i det moderna mediesamhället.

Version 1 hade titeln Höjd över varje misstanke". Version 2 Jan Guillou - utifrån har ett nyskrivet kapitel om händelserna runt den första utgivningsdagen i januari 2014, TV-debatten med Guillous framgångsrika motattack och hur denna dramatik stöder bokens bild av fenomenet Jan Guillou.

FÖRFATTARINTERVJU I EXPRESSEN:
"För mig är han en urkraft, larger than life, ett fenomen av en sort som vi kanske aldrig mer kommer se i Sverige. Han förkroppsligar förmågan att ta kontroll över sin egen berättelse.
- Men han är också modig, särskilt i sina krönikor, säger sånt som andra inte vågar av rädsla för att bli stämplade. Den sortens journalistik behövs i dag mer än någonsin."
Jens Liljestrand - Expressen, 31 maj 2014

FÖRLÄGGAREN OM UTGIVNINGEN:
"Enligt Lindelöw har uppmärksamheten i medierna kring boken och Guillous utspel i januari fungerat som ytterligare ett exempel på hur myten om Guillou skapas.
– Det blir liksom en femte växel om fenomenet Guillou. Bråket i tv-soffan visar på den genomslagskraft Guillou har och den starka övertygelseförmåga som han har, säger Tomas Lindelöw.
Varför har ni valt att ge boken en ny titel?
– Vi planerade tidigt att göra en hel del förändringar och då valde vi även att ge boken en ny titel. Efter diskussioner mellan mig och författaren så kom vi fram till att vi ville lyfta fram att det är många olika röster som får tycka till om Guillou.
Hanna Weiderud - SVT Kulturnytt, 26 maj 2014

Recensioner:
2:A UPPLAGAN

"I bearbetat skick – och med ny titel – ges nu boken ut på det mindre förlaget Lindelöws. Det är onekligen med visst pirr i magen man tar sig an texten ... Bäst är IB-avsnittet, bokens längsta kapitel, som väl fångar denna fascinerande tid. De två huvudpersonerna i IB-affären, Olof Palme och Guillou, är också sällsamt lika varandra. Båda har högborgerlig bakgrund. Båda drivs av en blandning av idealism och tävlingsinstinkt."
Torbjörn Forslid - Sydvenskan

"Men historien hinner också ikapp Guillou när Expressen 2009 avslöjar hans KGB-kontakter under 70-talet. Där och då lyckas Paul Frigyes komma något lite djupare in i den dubbelhet Jan Guillou visar - å ena sidan gediget självsäker, å andra sidan i djup konflikt med det etablissemang han själv är kung i. Och där erfarenheter av svek och ensamhet tycks spöka."
Mattias Hermansson - Sveriges Radio Kulturnytt

"Det är här berättelsen är som bäst, därför att det finns självständiga röster som faktiskt kan ge en bild av en pojke som både haft en imponerande rättskänsla och en rörande drift att vilja få rätt och imponera på omvärlden."
Jesper Högström - Dagens Nyheter

"Biografin är värd ett bättre öde än att bli ihågkommen som biografin som stoppades. Den är en intressant och ambitiös genomgång av Jan Guillous omåttligt framgångsrika karriär som journalist och författare ... Frigyes har en nyanserad berättarstil, utan sådana kategoriska och självsäkra utfall som Guillou är känd för."
Staffan Bjerstedt - biografier.nu

"Frigyes redovisar ärligt resultaten av efterforskningar, även när han inte är nöjd med dem. Och även där Guillou har fel om historiska detaljer är Frigyes generös i sin tolkning. ”Våra minnen har en skör karaktär”, konstaterar han."
Sam Sundberg - Svenska Dagbladet

"Boken ligger snubblande nära en auktoriserad biografi ... Paul Frigyes har åstadkommit en både välskriven och intressant biografi, som med fördel kan läsas parallellt med Guillous egna memoarer."
Tom Carlson - bloggen Tankar i trappen

"När Frigyes välskrivna och imponerande researchade bok senare kom ut på nytt förlag (tack, Lindelöws!) var det med nytt namn: Jan Guillou – utifrån ... Paul Frigyes ville skriva en »alternativ bok« – och det har han gjort. En viktig sådan, dessutom."
Klas Lundström - www.klaslundstrom.com

"Vem han egentligen är låter sig nog inte summeras. Däremot kommer Frigyes då och då faktiskt den på samma gång känslige, temperamentsfyllda och modige människan Guillou nära."
Fredrik Borneskans - Borås Tidning

"Att Guillou tävlar i en klass för sig visar väl det faktum att han fick Norstedt att backa och dra in boken. Det är nog inte många som lyckats med det."
Västerviks-Tidningen

"Det är särskilt roligt att Frigyes lyfter fram Guillous humoristiska kvaliteter. Han kan vara oerhört rolig, inte sällan rolig och elak på en och samma gång."
Ola Wihlke - Skånska Dagbladet, 4 juni 2014

"Uppståndelsen kring Frigyes debacle illustrerar intressant nog hans tes. Att Jan Guillou är 'lager than life' ... Medierna är en blandning av upplysning och underhållning, de förmedlar 'moderna myter' för att ge läsaren en 'moralisk position i verkligheten'. I denna funktion passar Guillou som handsken ... Bakgrunden till Guillous livslånga revanschism kommer fram i familjehistorien."
Björn Gunnarsson - Göteborgs-Posten, 5 juni 2014

"Slutomdömet, rabaldret till trots, är att Paul Frigyes har gjort ett gediget arbete där även människan Jan Guillou, bakom mediemyten, bitvis glimtar fram."
Henric Ahlgren - Bibliotekstjänst, 4 juli 2014


UPPLAGA 1: Höjd över varje misstanke
"Men det riktigt förtjänstfulla med Höjd över varje misstanke är att den undviker det i genren så vanliga plottrandet med att suga sig fast vid sånt som huvudpersonen har påstått och sen prata med folk i vederbörandes omgivning och skina upp varje gång beskrivningarna skiljer sig åt ... Ja, hur formar vi berättelsen om vårt liv? Vem sitter inne med ”sanningen” om en händelse? Tänk efter själv. Alla gånger du suttit mitt emot ett syskon, en vän eller en partner och stirrat vanmäktigt på dem och undrat hur det är möjligt att minnas en händelse på så olika sätt. Du anklagar dem för att frisera sanningen och minnas det de vill minnas, och de anklagar dig för precis samma sak."
Bengt Ohlsson - Samhällsmagasinet Neo, februari 2014

Inte bara boken utan även recensionen i Arbetarbladet drogs tillbaka skriver Bodil Juggas i sin krönika i Arbetarbladet, den 14 februari. Hon citerar ur en recension som en hen hann skriva men som inte publicerades:
"Jan Guillou är värd en biografi skriven av någon annan än han själv", sammanfattar Arbetarbladets tilltänkta recensent - en exklusiv läsare av en bok som inte längre finns.

« Guilloutinen (pocket)  |  Fotbollen - vilken historia »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.