Lindelöws Bokförlag


Pris:
190 :-

Kategori:
Biografi
Format:
155 x 225 mm
Sidor:
370
ISBN-13:
9789185379811
Utgivning:
2014 april
Upplaga:
1
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
 Högupplöst omslagsbild
Jag söker en människa
Minnesbok om skådespelaren, dramatikern och poeten Kent Andersson
Anders Wällhed
I den här biografin skrivs teaterhistoria

Det är snart tio år sedan Kent Andersson gick bort. Många minns honom, både publik och kollegor. Här tecknas ett porträtt av honom.

Det var svårt att komma riktigt nära Kent Andersson, tycker vännerna och kollegorna. Kent var både social och behöll samtidigt sin integritet livet igenom. Med minnesboken Jag söker en människa försöker en nära kollega och vän, Anders Wällhed, komma teaterpersonligheten och poeten inpå livet. Detta med hjälp av Bengt Bratt, Lennart Hjulström, Gösta Ekman, Evabritt Strandberg, Maria Hörnelius, Ingvar Hirdwall, Gunilla Nyroos m fl. Minnesboken innehåller också rikligt med bilder från hela Kent Anderssons liv och gärning.

Kent Andersson skrev 38 teaterpjäser och revyer, där ibland Flotten och Hemmet, olika "Kvast-revyer", "Lyckliga gatan" och i slutet av sitt liv flera revyer på Aftonstjärnan, när han som 50-åring återvände till Göteborg efter att ha bott i Stockholm i tio år. Han medverkade också, förutom i olika teveserier, i 33 filmer, till exempel "Morrhår och ärtor", Jönssonligan, "Elvis Elvis" och "Göta Kanal". Så det finns mycket som nämns i biografin, men sökandet efter personen bakom alla pjäser och filmer är bokens tema. Själva titeln anspelar på en rad i en av Kent Anderssons många egenhändigt skrivna dikter: Jag söker en människa.

I september 2014 är det premiär på föreställningen "Flotten, Hemmet, Sandlådan 2014" på Göteborgs stadsteater där Backa Teaters hyllade chef Mattias Andersson utforskar arvet efter Kent Andersson. Urpremiär 5 september.

Anders Wällhed är radiojournalist, författare till ett tjogotal böcker, dramatiker och regissör. Han var när kollega och vän till Kent Andersson från 1970-talet och fram till Kent Anderssons död den 3 november 2005.

Recensioner:
"Det var verkligen på tiden att det skrevs en bok om Kent Andersson ... Wällhed återkommer ofta till känslan av Kent som en komplicerad människa, å ena sidan inbjudande och folkligt jovialisk, å andra sidan sluten, med ett inre rum dit väldigt få hade tillträde ... Även om Anders Wällhed sannerligen själv spelade en viktig roll i Kents liv, både då och senare under Aftonstjärnans storhetstid, så ger han i boken intrycket av sekond, ständigt beredd till sparring, vätskekontroller och nattliga promenader. Det ska vi vara honom väldigt tacksamma för."
Niklas Hjulström - GT

"... en bok som det är lätt att tycka om. Ett lättsamt geni, har han kallats. Kanske det. Men framför allt en sant folklig skådespelare, en scenkonstnär som gisslade och roade med samma varma själ."
Mats Rosin - Västerbottens Folkblad

"Jag brukar sällan sträckläsa biografier men måste erkänna att jag gjorde jag denna gång. Anders Wällhed lägger ett slags pussel över Kent Andersson mångfacetterade och fascinerande liv ... Med 'Jag söker en människa' har Anders Wällhed på ett enastående ömsint och fängslande sätt skildrat vännen och samarbetspartnern Kent Anderssons liv."
Lennart Johnsson - Sjömannen

"Som Göteborgsikon ur folkdjupet är Andersson orubblig."
Lis Hellström Svenningson - Göteborgs-Posten

"Osentimentalt lyckas Wällhed ge en kärleksfull bild av Kent Andersson, framgångar såväl som motgångar med inslag av rent tragiska delar. Volymen är försedd med ett genomtänkt 30-sidigt block av svartvita bilder. Ett stort antal av Anderssons dikter har också tagits med."
Ingvar Engvén - Btj

"Anders Wällhed skriver mer tematiskt än kronologiskt, och det tycker jag han gör alldeles rätt i, kapitlen blir problematiserande och belysande i stället för att byggas upp på en tidsordning som inte blir mer än just tidslogisk medan en personlighets komplexitet och utveckling ofta läggs ut efter helt andra mönster ... Och det är vad Anders Wällhed gör i sin bok, han inte bara söker en människa, han finner en, och kanske var det just en sådan människa som Diogenes sökte med sin lykta, en världsmedborgare med stark lokal identitet. Jag är mycket berörd av Anders Wällheds fina bok, tillsammans med berättelsen om Kent Andersson fångas här in en tidsanda i förändring och en teaterkonst under utveckling. Här finns ett spännande persongalleri och dessutom många av Kent Anderssons bästa dikter."
Christian Swalander - Alba.nu

"Alla med minsta intresse för svensk teaterhistoria har nöje av att läsa den här boken."
Kjell E, Genberg - Dast Magazine

« David Bowie: Low  |  Kent Andersson - en biografi (pocket) »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!