Lindelöws Bokförlag


Pris:
190 :-

Kategori:
Krim & thriller
Format:
150 x 240 mm
Sidor:
292
ISBN-13:
9789185379712
Utgivning:
2013 september
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
 Högupplöst omslagsbild
Hitlers fiender
Berlin oktober 1938 - januari 1939
Torsten Pettersson
Författaren är tillbaka i thrillergenren

En historisk thriller som utspelar sig i Berlin, när Adolf Hitler stegrar förföljelsen mot judar och invasionen av Österrike redan slutförts.

Hösten 1938 har Hitler i fem år hållit Tyskland i ett järngrepp. Men en natt blir ännu en SS-man mördad på en gata i Berlin. SS-chefen Heinrich Himmler låter en av sina officerare undersöka fallet. Som svar på morden arrangerar Himmler en avelsrit med unga tyskor, för att stärka SS-männens utvaldhet, och inleder med ett flammande nazistiska tal inför den bestialiska dödsriten.

I samband med morden på de båda SS-männen kallas den svenskfödde läkaren Richard Halder till ett möte med den excentriske Himmler för att ge ett psykiatriskt utlåtande om saken. Halder har också ett uppdrag som måste utföras i största hemlighet: att hitta järnvägstjänsteman Reinhard Pohl, där frun misstänker att han börjat spionera på nazisterna. Dessutom har Halder farliga kontakter med en vän som lider av den tortyr som han som socialist utsattes för när nazisterna tog makten 1933.

Samtidigt inträffar i ett överhettat Berlin brutala övergrepp på judar: Kristallnatten och Polenaktionen.

Recensioner:
Så här säger Torsten Pettersson i en intervju i Upsala Nya Tidning, den 17 september: "Det intressanta är att förlägga handlingen till en totalitär stat och inte till en demokrati. Här är inte polisen de goda, utan de onda som man måste undvika. Och året 1938, innan kriget brutit ut, finns det fortfarande utmaningar och möjligheter att ta ställning för motstånd eller bli medlöpare."

"Hitlers fiender är en medryckande, färgrik och livfull skildring av en av 1900-talets mest fascinerande och förskräckande miljöer, förkrigstidens Berlin ... På ytan är Hitlers fiender en spänningsroman ... Men det är också en bok som ställer tankvärda frågor om vilket ansvar vi har för det samhälle vi lever i ... Så får boken nästan omärkligt resonans i vår egen tid, till den grekiska nyfascismen, den amerikanska säkerhetstjänsten och varför inte, den svenska registreringen av romer."
Catrin Ormestad - Upsala Nya Tidning, 9 oktober 2013

"Med historiskt autentiska detaljer skissar Pettersson fram de obehagliga miljöer och stämningar som rådde på denna plats vid denna tid i historien. Romanens intrig fungerar som en ryggrad utifrån vilken författaren målar upp scener med verklig historisk bakgrund, som Himmlers nazistiska brandtal, Kristallnatten och judedeportationen till Sachsenhausen."
Anna Jansson - Btj, sept 2013

"Det är givande att få en lite djupare bild av de olika roller som människorna i denna tid av förintelse hamnar i. Torsten Pettersson lyckas oftast skapa en psykologisk förståelse för såväl beskyddare, mördare, offer och medlöpare."
Lisa Gidelöf - Ergo, 7 okt 2013

Ur recensioner av Ge mig dina ögon (2008):

”Jag är otroligt imponerad av Torsten Petterssons debut, en riktigt gastkramande psykologisk thriller.”
Johan Wopenka, Horisont

”Det som gör Ge mig dina ögon till en detektivroman extraordinär, är Petterssons förmåga att levandegöra såväl brottslingar som poliser och övriga inblandade.”
Mats Palmquist i Borås Tidning

”intrigen är superb … en perfekt konstruerad thriller, en mosaikbit efter den andra med täta fogar och en subtil och överraskande logik”
Pietro Soria, TTL, litteraturbilaga till italienska La Stampa

”en oerhört intressant, dödsskrämmande och ganska annorlunda och genrebrytande polisdeckare”
Bo Tao Michaëlis i danska Politiken

« Tomas Andersson Wij sjunger blues från Sverige  |  Texas´ rose »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.