Lindelöws Bokförlag


Pris:
120 :-

Kategori:
Fakta & debatt
Format:
135 x 210 mm
Sidor:
156
ISBN-13:
9789185379767
Utgivning:
2013 juni
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Danskt band
 Högupplöst omslagsbild
Island efter Ragnarök
Om konsten att skapa en finanskrasch och snabbt ta sig ur den
Sten Sjögren
Ekonomer åker på studieresor till Island

Island blev den globala finanskrisens första offer hösten 2008. Dess tre storbanker föll samman och landets ekonomi kollapsade.

Detta är berättelsen om denna krasch och också om efterspelet som gjort succé, så att ekonomer från både Europa och USA åker på studiebesök till ön ute i Atlanten.

Efter kraschen, när Islands banker inte kunde ersätta spararna, frös grannen Storbritannien isländska tillgångar med hjälp av terroristlagarna från 2001. Island tvingades söka nödlån hos Internationella valutafonden och de nordiska grannländerna. Medan problemen bitit sig fast i Grekland och dess grannländer visar Islands ekonomi musklerna och arbetslösheten är bland de lägsta i Europa.

Island efter Ragnarök berättar hur en finanskris växer fram och slutar i en krasch. Boken är också historien om hur man snabbt kan ta sig ur krisen, och vänder nederlag till framgång.

Recensioner:
"Bokens underrubrik, 'Om konsten att skapa en finanskris och snabbt ta sig ur den', är en utmärkt sammanfattning av vad Sjögrens reportagebok handlar om. Tovikten i boken ligger på en presentation av krisförloppet samt av dramats aktörer. Fram träder vad som närmat kan kallas ett förbrytargalleri ...Det vore utmärkt om 'Island efter Ragnarök' kunde översättas och sättas i händerna på den olycksaliga trojka - EU-kommissionen, Europeiska Centralbanken och Internationella Valutafonden - som misskött eurokrisen."
Stefan de Vylder - politiken.se

"Kapitlen är korta och faktaspäckade, förloppet förmedlas på ett spännande sätt och även personer som vanligtvis inte är intresserade av ekonomi och politik kan nog ryckas med i
den här fascinerande historien."
Moa Långbergs - Btj

"Sjögren beskriver en fascinerande historia om en glest befolkad önation som kämpar för att behålla sin nordiska välfärd och sina naturtillgångar. Sjögrens bok är mycket enkel och lättläst – han förklarar så att även den som är minst intresserad av ekonomi begriper ... det här en fin introduktionsbok för den som såg krisen på avstånd och som gärna vill orientera sig i de händelser och personer som ligger bakom denna finanskrasch – och vad som ledde till den snabba återhämtningen."
Sofie Niemi - Tidningen Kulturen

« Svenska 70-talsmöbler  |  De många kulturernas betydelse »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.