Lindelöws Bokförlag


Reapris: 95 :- 
Ordpris: (135 :-)
Kategori:
Krim & thriller
Översättare:
Einar Heckscher
Förord:
Dick Sundevall
Originalspråk:
Engelska
Format:
145 x 215 mm
Sidor:
336
ISBN-13:
9789185379590
Utgivning:
2013 oktober
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Danskt band
Originaltitel:
Little Boy Blue
 Högupplöst omslagsbild
Pojkpokerblues
Edward Bunker
Unik författare - för första gången på svenska

Med denna klassiker i kriminalgenren, ”Little Boy Blue”, introduceras Edward Bunker på svenska. Översatt av Einar Heckscher med titeln "Pojkpokerblues".

I denna uppväxtskildring är Alex Hammond huvudperson. Han far illa som barn, i hemmet, hos fosterfamiljer och på ungdomsvårdsskolor. Han är på kollisionskurs med allt och alla. Även sig själv. Samtidigt som han är ett intelligent barn och kämpar för sitt oberoende och för sin frihet. Men Alex fastnar alltmer i ett kriminellt liv med våld och droger.

Edward Bunker slog igenom på 70-talet och hyllades av kritiker och kulturpersoner för att ha lyckats skriva så äkta om kriminalitet och samtidigt själv inte återfalla. Han debuterade som 40-åring, efter ett liv i olika fängelser. Men hans erfarenheter och berättelser från medfångar har blivit kriminalromaner som i USA fått epitetet klassiker.

Författaren William Styron skriver så här om Edward Bunker: ”Under de år som gått sedan han frigavs har Bunker, i rollen som vittne till yttre och inre skeenden i Los Angeles undre värld, frambringat en serie hårda, mustiga, omsorgsfullt utmejslade berättelser som bättre än någon annan romanförfattare i våra dagar skildrat det kriminella sinnets anatomi.”

I den svenska upplagan skriver kriminaljournalisten och författaren Dick Sundevall förordet, under rubriken "Ni bad om det".

ÖVERSÄTTNING. EINAR HECKSCHER

Recensioner:
"Alex/Edward växer snabbt upp till en allt mer våldsam gangster. Pojkpokerblues är en – i ordets definitiva betydelse – verklig kriminalroman. Obehaglig och viktig, just verklig. En föregångare – t o m grundsten – till många efterföljande romaner där de kriminella står i fokus istället för poliserna."
Bengt Eriksson - Arbetet

"Edward Bunker visar också stor förståelse för de samhälleliga faktorer som skapar utanförskap och leder till kriminalitet, samtidigt som han också ger Alex Hammond själv ett eget ansvar när han misslyckas med att ta vara på de chanser som han faktiskt får ibland ... De klaustrofobiska beskrivningarna av ungdomshem och fängelser varvas med öppna och fria landskapsbeskrivningar av ett nästan lantligt Los Angeles, med stora apelsinplantager och ljusa sandstränder, såväl som slamrande hamnar, mörka bakgator och bordellkvarter."
Per Leander - Internationalen

"En bok som jag sent kommer att glömma. Beskrivningen av Alex vredesutbrott och det blinda raseri de visar på är detaljrika och realistiska. Obehagliga att läsa, men nyttiga när man vill försöka förstå Alex snabba humörsvängningar."
Bengt Heurlin - Dast Magazine

"Vid frigivningen startade en uppmärksammad litterär karriär som nu presenteras för första gången på svenska. Översättaren Einar Heckscher lyckas nedtonat och fingertoppskänsligt bevara konversationernas dialektala ton."
Thomas Jonsson - Btj

RÖSTER FRÅN USA:
”Edward Bunker har originellt fångat ett amerikanskt språk. Hans böcker är kriminalklassiker i USA: de är också romaner om kriminalitet, skrivna av en före detta kriminell, från de kriminellas perspektiv.” - James Ellroy

”En skållhet erfarenhet – och en litterär triumf i samma tradition som Deiser, Farrell och James Jones. Det här är en viktig bok!” - Roderick Thorp

« Dog Eat Dog  |  Bortresta »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!