Lindelöws Bokförlag


Pris:
70 :-

Kategori:
Noveller
Översättare:
Einar Heckscher
Efterord:
Thomas Drakenfors
Originalspråk:
Engelska
Format:
110 x 180
Sidor:
324
ISBN-13:
9789185379361
Utgivning:
2013 januari
Upplaga:
2
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Pocket
 Högupplöst omslagsbild
Smutstvätt
26 berättelser om allmänt vanvett
Charles Bukowski
En av USA:s största proletära författare

Vanvett kan vara så mycket när Charles Bukowski ser sig omkring och förevigar allt och alla framför skrivmaskinen.

I de 26 berättelserna om allmänt vanvett borrar sig hani in i den amerikanska storstadsdjungeln där helt andra spelregler gäller än de officiella. Det är smutsigt och skitigt, det handlar om överlevnad och att dra sig fram på barer och med ströjobb. Sex i alla dess former är vardag. Och dåligt med pengar.

Många av novellerna publicerades först i tidningar, som LA Free Press och Hustler, som brödjobb. Charles Bukowski döpte berättelserna till ”Odjuret”, ”En 45:a för att klara hyran”, ”Mordet på Ramon Vasquez” och ”Vackraste kvinnan i stan”. I Einar Heckschers översättningar är det lätt att ta till sig historierna. I den svenska Smutstvätt är de 26 berättelserna om allmänt vanvett hämtade ur den amerikanska samlingen Erections, Ejuculations, Exhibitions and General Tales of Ordinary Madness.

I efterordet ”Sex, sprit, toalettbestyr och annat förbjudet och opassande” skriver journalisten Thomas Drakenfors:

”Bukowski var bara allt för lätt att identifiera sig med. Speciellt för oss som hade inlett arbetslivet i oljiga och mörka fabriker där framtidsutsikterna såg rätt trista ut. Han blev en av de viktigaste substanserna i ett flerårigt litterärt missbruk, en slags katalysator i en strävan att förändra livet … Att säga upp sig från fabriken och dra runt i solen som arbetslös kändes plötsligt lätt och ledigt. Mer som en merit i ett nytt slags liv. Hade man bara en bra bok till hands, ett krypin någonstans och råd med en kasse öl till helgen så var livet lätt. Känslan satt i under åratal av ströjobb och vuxenstudier.”

Recensioner:
"Den inledande Vackraste kvinnan i stan… är en fin öppning. Verkligen vemodig, och innehåller barerna och tragiken och den ouppfyllda kärleken. Buk när han är som bäst. Inga krusiduller, men aldrig heller plumpt eller billigt. Några noveller rör sig faktiskt mot det billiga ... En del stannar hos en, andra inte. Bokens starkaste berättelse är Mordet på Ramon Vasquez. Det är en outhärdlig rå och intensiv skildring av ett rånmord som helt ballar ur. Den är så jävla kall, och jag kände mig illa till mods resten av kvällen efter att ha läst den. En fantastisk studie i det så kallade ”meningslösa våldet”.
Erik Göthlin - kulturdelen.com

"Det som berör mig mest är skildringarna av arbetet, det hårda, omöjliga, själadödande, olagliga och kroppskrossande arbetet. Har en person slavat ett helt liv längst ner i arbetsmarknadens hierarki blir till slut värken ens död, eller om personen överlever: politik ... Men, jag har aldrig tidigare sett honom formulera det personliga riktigt så här politiskt tidigare ... Charles Bukowski är som Pokémon. Gillar du en måste du fånga fler. Allihopa till och med."
Marcus Stenberg - dagensbok.com

"När noveller har titlar som En 45:a för att klara hyran, Kid Stardust på diet och Horhusliv i Texas – alla som kan sin undergroundkanon börjar genast tänka i termer av F.X. Toole, Kinky Friedman eller kanske Elmore Leonard. Nära på, men här handlar det om originalet. Författaren som fick Tom Waits att hitta sin poetiska förankring, för att inte tala om Ulf Lundell och en massa andra. Charles Bukowski (1920–1994) var på många sätt en slugger. Men han hade en känsla för stil som många skribenter skulle döda för."
Arto Pelatos - Biblioteket i fokus

"Jag minns inte när jag läste Buk första gången, men det var länge sedan. Jag har slukat det mesta, ibland på originalspråket, oftast i svenska översättningar ... Jag har använt Bukowskis böcker för att rensa gommen och hjärnan efter för mycket fin-litteratur, efter nobelpristagare, efter svenska konformister som alltid håller sig inom det politiskt och moraliskt korrekta och ändå försöker verka tuffa och avantgarde."
Stefan Whilde - Tidningen Kulturen

« Pulp  |  Djurfabriken »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!