Lindelöws Bokförlag


Pris:
160 :-

Kategori:
Roman
Illustratör:
Roj Friberg
Förord:
Barbro Gustafsson Rosenqvist
Format:
140 x 195
Sidor:
280
ISBN-13:
9789185379668
Utgivning:
2016 juni
Upplaga:
1
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Kallocain
+ extramaterial
Karin Boye
En dystopi som tror på människans inre väsen

Vad händer om en människa förlorar spärrarna och tala rakt ur hjärtat? Karin Boye har skrivit romanen om ett sanningsserum. Ny vacker utgåva.

Denna bok är ett testamente, skrivet av huvudpersonen och uppfinnaren Leo Kall. Hans hustru Linda försöker övertyga honom att hans uppfinning, ett sanningsserum, får förödande konsekvenser i Världsstaten. Meningen är att kallocainet ska avslöja statsfientlig verksamhet. Men istället berättar medborgarna om sin längtan efter kärlek och gemenskap. Man finner flera beröringspunkter i Kallocain från 1940, med det kommunistiska Sovjetunionen och det nazistiska Tyskland.

Kallocain jämförs ofta med andra s k dystopier, som 1984, Du sköna nya värld och Vi. Karin Boyes dystopi har precis som dessa översatts till många språk och givits ut i många utgåvor.

Så här skriver Barbro Gustafsson Rosenqvist, fil. doktor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, i sitt efterord: ”Hösten 1940 utkom Karin Boyes roman Kallocain, några månader innan författaren lämnade livet. Hennes dystra framtidsskildring, som trots allt rymmer hopp om och tro på ljusning, kom att utgöra den mäktiga slutpunkten för ett såväl emotionellt som intellektuellt synnerligen intensivt författarskap. Romanen är ett i många avseenden särpräglat verk, som genom sin lyskraft har hållit sig levande genom decennierna och attraherat allt fler läsare.”

Recensioner:
"Det som också gör en så mottaglig för framtidsvisionen är att Boye inte alls är cynisk. Hos Leo Kall väcks en törst efter en kultur som han får höra om där medmänsklig tillit värderas högt och det finns sång och beröring. Den här andra tillvaron beskriver Boye poetiskt med metaforer om träd och grönska vilket bildar en bjärt kontrast mot det mekaniska och rationella i gestaltningen av Världsstaten. Nyckeln till att vinna kampen mot förtrycket finns hos oss själva. Det som gör oss till människor är hoppet och empatin, ”ett grönt djup”. Eller som Linda säger: ”Jag var en gren som blommade och jag visste ingenting om min rot eller stam, men jag kände hur saven kom ur okända djup ...”
Isabella Rothberg - Helsingborgs Dagblad

"Hos Boye fanns en omutlig tilltro till människans inre. Trots den världsomspännande diktaturen är det självaste mänskligheten i medsoldaterna som gör uppror mot förtrycket."
Mats Kolmisoppi - Helsingborgs Dagblad, krönika

"Det som också gör en så mottaglig för framtidsvisionen är att Boye inte alls är cynisk. Hos Leo Kall väcks en törst efter en kultur som han får höra om där medmänsklig tillit värderas högt och det finns sång och beröring. Den här andra tillvaron beskriver Boye poetiskt med metaforer om träd och grönska vilket bildar en bjärt kontrast mot det mekaniska och rationella i gestaltningen av Världsstaten."
Isabella Rothberg - Hufvudstadsbladet, Helsingfors/b>

"Karin Boye skrev Kallocain 1940. I september samma år skrev hon till en nära vän om Kallocain: 'Den handlar om tillståndet i nästa århundrade, då några stora totalitära stater slåss om världsherraväldet.' Romanen blev hennes sista bok. I år kom den i nytryck på Lindelöws Bokförlag."
Lasse Hallberg - Sundsvalls Tidning

"Kallocain är välskriven och mycket intressant att läsa ... Denna nya utgåva från 2013 innehåller även ett par av Boyes dikter och brev, illustrationer av Roy Friberg samt ett efterord av litteraturvetaren Barbro Gustafsson Rosenqvist."
Annas bokblogg

Lyssna på Kallocain som radioteater, en inspelning från 1959 med Gunnar Björnstrand som Leo Kall. Erland Josephson gör Rissen och Agneta Tretow Linda. Du hittar den på denna länk från Sveriges Radio:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/160539?programid=4453
Sveriges Radio

"Mellan 1932 och 1933 bodde Karin Boye i Berlin och fick där inspiration till Kallocain. Boken är en brutal uppgörelse med tidsandan i 30-talets Europa. Hon beskriver målande statens ökade anspråk på kontroll och övervakning av medborgarna, för deras eget bästa. Hon visar hur angiveriet och den obrottsliga lojaliteten med makten förgiftar människors sinnen.
Kallocain kom ut 1940, då verkligheten börjat överträffa dikten.
När polisen jagar människor med ”utländskt utseende” längs Stockholms gator har Karin Boye något viktigt att säga oss. För ett par år sedan ville Sverige­demokraterna tvinga sjukvården att polisanmäla papperslösa som söker vård."
Anders Lindberg, ledarskribent - Aftonbladet

« Astarte (pocket)  |  Kallocain (pocket) »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.