Lindelöws Bokförlag


Pris:
135 :-

Kategori:
Roman
Förord:
Johan Svedjedal
Format:
140 x 195
Sidor:
176
ISBN-13:
9789185379651
Utgivning:
2013 juni
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
 Högupplöst omslagsbild
Astarte
Karin Boye
Modeindustrin speglad i en roman

En visionär modernistisk och feministisk roman, av Karin Boye, hennes debutroman om konsumtion och lycka från 1931.

Astarte, hennes första roman, hade först arbetsnamnet "Skyltdockan". Den fick andra pris i en nordisk romantävling och blev en framgång vid sidan av författarens roll som poet och kulturjournalist. Samtidigt med denna utgåva har förlaget också givit ut hennes sista roman, Kallocain, från 1940.

Skyltdockan i romanen är döpt efter gudinnan Astarte och målad i guld. Den dyrkas av män, som en dröm – kvinnlig skönhet utan känslor. Berättelsen är uppbyggd med collageteknik, en modernistisk text, med kritik riktad mot mode- och skönhetsindustrin. Den utspelar sig i Stockholm, men tar avstickare till tweedens hemland Skottland och till den åttaåriga textilarbetaren Puh-Li, i Kina. Hur mycket har tiderna ändrats? Huvudpersonerna är modejournalisten Tage, och de båda yngre kvinnorna inflyttade från landsbygden till huvudstaden, Viola och Britt. Karin Boye är som så ofta, i tanke och åsikt, före sin tid.

I denna nyutgåva finns ett specialskrivet förord av professor Johan Svedjedal, med infallsvinklar ur ett litteraturvetenskapligt perspektiv. Dessutom brev, dikter och Karin Boyes egen essä Dagdrömmeriet som livsåskådning, som utgör hennes teoretiska bakgrund till romantexten.

Recensioner:
"Varje kapitel utforskar en ny miljö, de flesta från trettiotalets Stockholm. Det är kommersiella rum som modebutiken, danshaket, biografen, kaféet, prostitutionsstråket – men här finns också privata interiörer från kaffe­rep, flickrum och middagsbjudningar. Och varenda sida dignar av idéer ... Ett uppbåd av kvinnor passerar skyltfönstret under dagen: tidningsgummor, fabriksarbeterskor, kontorister och hemmafruar. Olika klasser, olika villkor, olika blickar på skyltdockan ... Astarte är inte fulländad, men väl ett ojämnt, ljuvligt verk som om vartannat fnyser och njuter, docerar och leker, stelnar till och spretar ut. Ett litet storverk. Ett verk i rörelse."
Martina Lowden - Dagens Nyheter

"... för att bekanta sig med ett av Karin Boyes mest missförstådda och mångbottnade verk behöver man numera inte leta på antikvariat eller i biblioteksmagasin ... Boyes förmåga att se – och genomskåda – konsumtionen som identitetsbyggare och flyktmedel är mer aktuell än någonsin. I sitt förord till nyutgåvan konstaterar Johan Svedjedal att ”Astarte”, drygt 80 år efter utgivningen, fortfarande är en mycket modern roman. Konsumismens högst konkreta negativa konsekvenser, som vi alla är medvetna om utan att det i tillräcklig grad förändrar våra mönster, har också förstärkts snarare än försvagats under de år som förflutit."
Paulina Helgeson - Svenska Dagbladet, Under strecket

"Plötsligt ligger den purfärsk i bokhandelsdiskarna: En bortglömd klassiker från 1931, som har en hel del att berätta även 2013. Boyes debutroman kretsar kring mode, mänskliga rättigheter, yta - och djup ... är det faktiskt första gången den trycks sedan 1931. Helt klart en kulturell välgärning! ... Lindelöws har plockat fram en bortglömda klassiker, dammat av den och gett den ett nytt liv. Helt rätt - det är först då som klassikerutgivning blir riktigt intressant."
Sebastian Lönnlöv - LitteraturMagazinet

"Karin Boye tänkte visionärt, och såg samband långt före många andra. Astarte, hennes första roman som gavs ut 1931, handlar om konsumtion och lycka ... Berättelsen är skriven som ett collage, med kritik riktad mot mode- och skönhetsindustrin. Stockholm är platsen, men svävar iväg till tweedens Skottland och textilbarnarbetarna i Kina. Hur mycket har förändrats under 80 år? ... Nyutgåvan från Lindelöws bokförlag innehåller ett specialskrivet förord av professor Johan Svedjedal. Dessutom brev, dikter och Karin Boyes egen essä Dagdrömmeriet som livsåskådning."
Lasse Hallberg - Sundsvalls Tidning

"Boken är väl värd en nyutgivning, inte minst som tidsmarkör och kulturhistoria och därmed en outgänglig källa för förståelse av nutiden."
Lena Condelius - Btj

« Utsaga (pocket)  |  Kallocain »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!