Lindelöws Bokförlag


Pris:
180 :-

Kategori:
Fakta & debatt
Översättare:
Jimmy Ginsby
Förord:
Lars Fr. H. Svendsen
Originalspråk:
Norska
Format:
140 x 215 mm
Sidor:
182
ISBN-13:
9789185379576
Utgivning:
2012 oktober
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Frykt
 Högupplöst omslagsbild
Rädslans filosofi
Lars Fr. H. Svendsen
Efter Ondskans filosofi kommer ...

Rädslan är ett gift i samhället, farligare än ångest, det menar den norska författaren. Den styr politiker, media och det vardagliga livet.

”Det enda vi har att frukta är rädslan själv”. Det är ett känt citat av den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt, i hans tal till nationen under depressionsåret 1933.

Rädslan är ett gift som smyger sig in i samhällskroppen och hos medborgarna och som styr tankar och handlingar, menar författaren till Rädslans filosofi. Lars Fr. H. Svendsen är docent i filosofi i Bergen. Nutidsmänniskan översköljs av varningar – i medierna, från politiker och från olika intressegrupper. Vi lever i en rädslokultur, menar författaren. Rädslan är farligare för samhället än ångesten. Samtidigt som vi historiskt sätt har tryggare liv än någonsin.

Författaren kände sig tvungen att skriva boken Rädslans filosofi (Frykt) när han såg hur rädsla gör individerna lättmanipulerade och politikernas beslut går i fel riktning. Rädslan står i motsatsställning till vår frihet och våra handlingar blir irrationella när rädslan styr. Boken är en civilisationskritik, där strategin måste vara att hitta vägar ut ur rädslans grepp, bort från rädslokulturen, att inte individerna i sina tankar överdriver kriser.

Ur författarens förord: ”Den 22 juli 2011 befann jag mig i Budapest. Strax före klockan 16 mottog jag flera sms om att en stor bomb hade exploderat i regeringskvarteret i min hemstad … att vägra att låta terrorhandlingen få sprida sig som ringar på vattnet och få en verkan som sträcker sig långt utöver den omedelbara våldshandlingen. Det är att visa att terrorismen är fullständigt impotent i mötet med den liberala demokratin.”

Recensioner:
"boken värd många läsare"
Åke Sander - Bibliotekstjänst

"Men den som vill fördjupa sig kan med fördel börja med Lars Svendsens översiktliga och lättlästa bok för att sedan gå vidare till de tyngre och djupare analyserna, som Ulrich Becks Risksamhället, Zygmunt Baumans Flytande rädsla och Barry Glassners The Culture of Fear ... För om vi på allvar vill utmana rädslans kultur måste vi också utmana de riktigt mäktiga, de som sitter på pengarna och därmed sätter dagordningen. Vi måste, bildligt talat, ställa de där spekulanterna, bankirerna, politikerna och mediemogulerna mot väggen."
Mattias Hagberg - Göteborgs-Posten

"I förlängningen blir rädslan något som kan utnyttjas av medier och politiker. Rädsla hänger intimt samman med den politiska utvecklingen och i vilken mån det finns trygghetssystem där kollektivet garanterar livets nödtorft för individen."
CW - Alba.nu

"Svendsens drivkraft i texten är att han upplever rädsla för rädslan. Eller som han själv beskriver den: en ”tilltagande irritation över rädslans kolonisering av våra livsvärden”. Rädslan undergräver vår frihet och förminskar möjligheterna att fungera bra i vardagslivet. Den utgör i sig ett hot därför att i rädslans kultur kan all form av förändring uppfattas som ett negativt risktagande. Ett sådant samhälle kan hamna i en spiral av misstänksamhet, tillitskris och obenägenhet till förändring. Med det goda ändamålet att reducera faror och risker i ett välfärdssamhälle, har vi i verkligheten ökat dem."
Susanne Wigorts Yngvesson - Under strecket / SvD

« Strindbergsfejden  |  Pojken på stegen »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.