Lindelöws Bokförlag


Pris:
190 :-

Kategori:
Fakta & debatt
Översättare:
Jens Nordenhök
Originalspråk:
Spanska
Format:
135 x 210 mm
Sidor:
260
ISBN-13:
9789185379477
Utgivning:
2012 maj
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
El fútbol a sol y sombra
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Fotbollen - vilken historia
himmel eller helvete
Eduardo Galeano
Om människors största gemensamma passion

Fotboll är både himmel och helvete, och för författaren Eduardo Galeanos är den också ett pågående mirakel. Han berättar sportens långa historia.

Uruguayaren följer också de stora spelarna och klubblagen under 1900-talet och berättar om de olika VM-turneringarna och deras speciella kännemärken. Boken har tidigare givits ut i Sverige, 1998. I den spanskspråkiga världen kommer boken i nya upplagor och författaren har kompletterat sin originalbok med texter från varje nytt VM som spelats: 2002, 2006 och nu senast i Tyskland 2010. Det är denna upplaga som nu finns på svenska.

Fotboll är det oförutseddas konst, som innehåller skönhet, lekfullhet, kreativitet, stridslystnad och också huliganism. Nu finns där också mer pengar än någonsin, det har blivit en industri styrd av oljan och finansmän. Men plötsligt finns där en ny talang på det gröna gräset, som tänker med höfterna och behandlar bollen som en gud.

Fotbollen - vilken historia är en överraskande historieskrivning, poetens blick för skönhet och spänning, samtidigt kritik mot spekulation och våld. Detta är en uppdaterad nyutgåva som senast gavs ut för tio år sedan, 2002, då med titeln: Fotbollens himmel och helvete.

Eduardo Galeano gick bort i april 2015 och nämndes ofta i nobelprissammanhang. Han föddes 1940 i Montevideo i Uruguay, ett av fotbollens absoluta hemländer. Hans mest kända bok är Latinamerikas öppna ådror från 1970-talet. Det är den spanskspråkiga världens mest sålda bok. På Lindelöws finns också den kritikerrosade Omfamningarnas bok.

Recensioner:
"Med ett skratt i munnen och med en anekdot i ena handen tar oss Galeano i den andra och ger oss en rundtur i fotbollens historiemuseum. Det är en lustfylld läsning och för en fotbollsälskare förstås extra givande, igenkännandets skratt är ju ett av de skönaste."
Johan Erlandsson - Kommunalarbetaredn

"Men boken är så mycket mer. Den berättar om korruption och skandaler, vackra mål och artisteri. Den analyserar fotbollens själ och historia och visar fotbollens plats i samhället. Att fotboll är politik. Fotboll är rasism och antirasism. Den är kolonialism och frigörelse. Den är tvång och frihet. Och den är kyligt analytisk och sprakande artisteri, passion och lidelse. Och allt detta gör Galeano i korta avsnitt, lämpade som bredvidläsning till EM-matcherna."
Åke Svidén - Västerbottens Folkblad

"... det som gör Galeanos bok till en helt underbar läsupplevelse är att han förenar den bistra klarsynen med en varm humor och stor kärlek till fotbollen som lek och kultur – ja, nästan natur. Bollen är en av mänsklighetens tidigaste leksaker, och om kärleken mellan människor är en allvarsam lek så får nog också kärleken till bollen anses vara en sådan. Galeano är för övrigt en av Latinamerikas mest uppburna författare, som med klassiker som 'Latinamerikas öppna ådror' och 'Eldens minne' har skrivit in sig i den församling som regelbundet förekommer i Nobelprisdiskussionerna ... Jag hoppas att 'Fotboll – vilken historia' finner många läsare ... Det är närmast Maradonamagiskt hur Galeano lyckas förmedla denna kunskap med sådan humor och uppenbar lidelse för fotbollen som lek och livsvärde som han gör."
Christian Swalander - alba.nu

"Det är en ovanlig fotbollsbok, intensivt fastnaglad kring sitt ämne, men med poetisk och livfull ton som spränger gränser. Både passion och skandaler, rörelsens skönhet och maktens mörka spel, ryms i hans skildring, därför blir det också en dramatisk historia."
Jonna Fries - Tidningen Kulturen

"Fotbollens historia handlar om världsrekord i straffsparkar, osannolika uruguayanska mål, och om publiken som först håller en vördnadsfull tyst minut för en domare som dagen innan förlorat sin mor, men som när domsluten inte passar vrålar 'din föräldralösa son till en hora'… Underhållande anekdoter, belysande anekdoter. Men med samma lediga tilltal för Galeano också in ämnen som krig, pengar och politik på spelplanen. Det är det som är hans storhet."
Arbetarbladet

"Samtidigt är boken en festskrift till den svårförklarliga rest av lyckoenergi och lyskraft som trots allt överlevt inom fotbollen. 'Hur mycket makten än manipulerar den', skriver Galeano, 'fortsätter den ändå att insistera på att vara det oförutseddas och improvisationens konst. Där man minst väntar det sker miraklet .'"
Petter Lindgren - Aftonbladet

"Galeano beskriver det allra bäst själv: 'En festskrift till fotbollen, till dess lyskraft, men utan att förbigå dess skuggor' ... Europa har alltid varit fotbollens ekonomiska centrum och i det ljuset är det befriande att läsa Galeano där Sydamerika ses som fotbollens självklara hemmaplan."
Ulf Svenning - Kristianstadsbladet

"Galeanos fotbollshistoria är ju stilbildande, bräddfylld, skarpsynt, ja och lite rolig ... Ändå finns de där hela tiden, passagerna och anekdoterna som ständigt påminner läsaren om hur en vit europeisk hegemoni styrt arenorna och fruktat det främmande. Redan 1915 utgjöt sig den vita överklassen i Rio de Janeiro över att den svarta pöbeln tog över planerna. Året efter protesterade Chile mot att Uruguay haft svarta spelare på planen. 1921 skrev Brasiliens president ett vithets-dekret: inga svarta fick representera landet."
Johan Malmberg - Helsingborgs Dagblad

"'Fotbollen – vilken historia' är bäst inledningsvis. Galeano beskriver där spelets grund i korta stycken om bollen, stadion, domaren, skådespelet och allt det andra som gör det till den främsta av sporter. Där får man till exempel veta att kineserna var först och offsiden uppfanns av engelsmännen. Det är också där de roligaste anekdoterna finns, om kedje­rökande och halvgalna fotbollsspelare och häxkonstens inverkan på spelet."
Viktor Björklund - Gefle Dagblad

"I korta, bitska och dräpande träffsäkra formuleringar påminner han oss om den cynism och det förakt för människovärdet som har dominerat och dominerar världens ledande skikt. ... rycks hon snart med av textens substans och rikedom."
Björn Lindsten - Bibliotekstjänst

« Jan Guillou - utifrån  |  Omfamningarnas bok (pocket) »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.