Lindelöws Bokförlag


Pris:
95 :-

Kategori:
Roman
Översättare:
Jimmy Ginsby
Originalspråk:
Norska
Format:
140 x 220 mm
Sidor:
180
ISBN-13:
9789185379422
Utgivning:
2011 juli
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Karin og Kareem
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Karin och Kareem
Mattis Öybö
Ett dygn i Oslo med filmen i centrum

För första gången på svenska, den unga norska författaren Mattis Øybø. Med en roman som ligger precis i tiden. Om film på två sätt.

Kareem Akbari, en av två huvudpersoner i romanen, är filmregissör och kommer till Oslo som gäst på "Film fra Sør-festivalen". Han har tidigare bott i Oslo, med föräldrar som flydde ifrån krigets Irak. Nu bor han i London med sin fru Anne. Den film som han gjort och presenterar på filmfestivalen heter Huset och skildrar krigets fasa och hur människor i en enskild familj drabbas.

Den unga prisbelönta regissören ska tillbringa ett dygn i sin tidigare hemstad och träffar då Karin Holt, en jämnårig ung kvinna som arbetar som väderpresentatör på TVNorge. Hon har blivit utsatt för ett övergrepp av sin förra pojkvän genom att han på internet och Youtube lagt upp amatörinspelade sexscener av henne. På Google har det eskalerat och sexvideon ger över två miljoner träffar.

Recensioner:
"Mattis Øybø växlar själv mellan ömhet och kyla romanen igenom. Han är solidarisk med sina huvudpersoner, men gisslar övriga festivaldeltagare på ett ganska roligt och igenkännande vis ... Det är kanske det som utgör romanens spänningsfält och huvudsakliga fråga: hur lyfta fram större historiska skeenden utan att på kuppen tappa bort de viktiga enskilda ödena? Karin och Kareem lyckas väl med att svara på frågan: Så här kanske."
Mats Kolmisoppi - Helsingborgs Dagblad

"Författaren imponerar med att referera till filmens värld på flera olika nivåer i berättelsen."
Kajsa Ragnestam - Btj

"Och det är trevligt att läsa en bok som på ytan är enkel, och där djupet finns utan att för den sakens skull tränga sig på och ta plats. Tankar föds och dör men likväl består boken och håller sig kvar. Den är universell men behandlar specifika teman om kärlek, svek, livet, framgång, film."
Benjamin Ozolins, Tidningen Kulturen


"Imponerande debutroman om stora tankar, i thrilleranda", skrev Dagbladet i Oslo om hans första, "Alla ting glänser" (2003).

"Fjolårsromanen har ett överraskande och originellt anslag. Hatten av", skrev författaren Jan Kjaerstad om hans andra bok "Ingen är ensam" (2007).

« Kabaré Vemod
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!